/ -
08/04/2022 u 15:18 h
А.Д.-Н.С.А.Д.-Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци Управе за заштиту културних добара у Краљевом парку: Испитаће, иако нису надлежни

Ми ћемо само да видимо да ли то има икакве везе са културним добром, јер ми се бринемо о културним добрима, а не о сеизмичким, поручио је Младен Загарчанин, директор Управе за заштиту културних добара

Предузеће Зеленило упутило је допис Управи за заштиту културних добара, како би установили узрок отварања рупе у Краљевом парку. Они су саопштили да је дошло до урушавања тла, а узрок је још непознат. Рупа се отворила почетком седмице.

– Као што jе jавност већ упозната у Краљевом парку дошло jе до урушавања тла, а узрок jе jош непознат. С тим у вези, Зеленило упутило jе допис Управи за заштиту културних добара, како би установили узрок, те дали смjернице за даље поступање. Напомињемо да ће због безбjедности грађана Краљев парк бити затворен до даљењег, а jавност ће о свим даљим поступцима бити благовремено обавиjештена – казали су из Зеленила.

Директор Управе за заштиту културних добара Младен Загарчанин каже да ће екипе ових дана изаћи на терен и утврде о чему се ради. Међутим, он сматра да све то нема никакве везе са културним добром.

– Оно се налази у заштићеној зони али сам чим процес дејствовање сеизмичко то је ван наше моћи. Пошто је најлакше пребацивати кривицу на Управу за културна добра, а то су научили, и онда људи то тако траже. Ми ћемо ипак изаћи на терен у законском року од 15 дана. Ми ћемо само да видимо да ли то има икакве везе са културним добром, јер ми се бринемо о културним добрима, а не о сеизмичким. Ми смо преузели толико тога од људи који треба да се брину, рецимо постоји Директорат за кутлурну баштину, а њима се нико не обраћа, већ њама. Онај дио Краљевог парка јесте заштићен, али ако се одједном отвори рупа, послије ових киша, то не значи да смо ми надлежни. Ми бринемо о физичкој заштити, о томе шта ће се десити уколико дође до девастације самог културног добра. Заштићена зона је она у којој не смије да се гради, ради, а само културно добро чувамо од људског фактора – рекао је Загарчанин.

Он каже да нема претпоставку зашто се отворила рупа, сматрајући да је то питање за геологе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:59