Струка се противи доградњи ОШ “Сутјеска” / Архива Дана
21/02/2022 u 07:38 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Струковна комора архитеката подржала Андрију Маркуша који се противи доградњи ОШ „Сутјеска“ планираној новим ДУП-ом

Овакве ситуациjе су наjбољи показатељ да jош много морамо радити на едукациjи како архитеката, тако и струке у цjелини по овом питању, наводи Новица Митровић

Струковна комора архитеката није задовољна ДУП-ом Момишићи А којим је планирана доградња ОШ "Сутјеска" за коју је пројекат радио архитекта Андрија Маркуш још 1972. године. О тој намјери надлежних разговарали су на Скупштини и дали пуну подршку Маркушу који се противи доградњи истичући да је у питању његово ауторско дјело. Они су одлучили да ће, након што се објави коначан предлог ДУП-а упутити примједбе планеру уколико за тим буде било потребе.

– Дали смо пуну подршку колеги Маркушу, али и свим другим архитектама у заштити свог ауторског права. Нисмо упознати са свим детаљима документа, jер коначан предлог плана jош ниjе обjављен на jавноj расправи, али надамо се да ипак неће бити потребе за било каквим накнадним активностима, па и посљедицама, и да ће планер и корисник обjекта уважити ауторове сугестиjе – казао је Новица Митровић, предсjедник струковне коморе архитеката.

”Планер треба да уважи ауторове сугестије, наводи Новица Митровић, предсjедник струковне коморе архитеката

Митровић каже да никако нијесу задовољни чињеницом да у 21. вијеку дискутују о томе да ли треба поштовати нечија ауторска права.

image

Новица Митровић

Архива Дана

– Овакве ситуациjе су наjбољи показатељ да jош много морамо радити на едукациjи како архитеката, тако и струке у цjелини по овом питању. Посебно jе важно радити на проширивању свиjести корисника, инвеститора и комплетне jавности о постоjању ауторског права, и принципима његове заштите. Дjела архитектуре су чланом 4. Закона о ауторским и сродним правима дефинисана као ауторско дjело и то не треба посебно обjашњавати. Иако су jош принципима Паришке и Бернске конвенциjе из 1883. и 1886. године установљена права коjа се тичу заштите дjела и правима њихових аутора, нажалост ово питање у Црноj Гори jош ниjе адекватно заступљено – каже Митровић.

Он истиче да је Закон о ауторским и сродним правима прецизан по питању тога да ли се школа може надоградити уколико не постоји сагласност аутора за то.

– Ауторско право дефинише морална, имовинска и друга права аутора и она се мораjу поштовати. Морална права су по свом карактеру, строго лична права, чиjи jе носилац аутор дjела, и коjа произлазе из специфичног односа аутора и његовог дjела. За разлику од имовинских права коjа се могу преносити на друге, аутор не може уступити своjа морална права другима. Управо морална права штите ауторов интегритет, част и углед, али и емоционалну везу дjела и аутора. Морамо напоменути да све чланове инжењерске Коморе обавезуjе и Етички кодекс коjи у члану 5. прописуjе поштовање колега у међусобним односима, поштовање њихових интереса, интелектуалне своjине, ауторских и других права – наводи Митровић.

Он каже да Комора архитеката у своjим надлежностима има дефинисано да штити, усклађуjе и заступа интересе чланова, али и да штити jавни интерес у области изградње обjеката.

– Како се ради о значаjном архитектонском дjелу, jедном од наjзначаjниjих школских обjеката, морамо обрати посебну пажњу. Овако вриjедних обjеката имамо све мање, jер jе дугогодишњом лошом политиком у области заштите градитељског наслеђа велики броj њих и уништен. Архитекта Андриjа Маркуш jе много допринио црногорскоj архитекури дjелима, али и научним радом, jер jе и аутор великог броjа књига. Све то морамо поштовати, и показати да као друштво циjенимо архитекте коjи су стварали квалитетан просторни оквир за развоj друштва. Истовремено треба и да чувамо вриjедне jавне обjекте чиjи смо корисници сви ми, а не само његови материjални власници – каже Митровић.

Андрија Маркуш каже да је проблем ријешио претходним ДУП-ом тако што је дао одобрење да се ради додатни павиљон.

– Важно jе представити моjе објашњење шта значи "водити рачуна о ауторским правима" jер jе то само формалност, а коjа jе постоjала као обавеза и за Канин Хотел "Подгорица", па ниjе поштовано. Канина сестра Љиљана, као наследник ауторских права узалуд се трудила да заштити то дjело. Узалуд jе то Канино дjело представљало Црну Гору на Веневиjанском биjенали, а само 19 дана након Биjенала почели су да га руше – каже Маркуш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:30