/ -
22/04/2022 u 09:54 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комора позвала архитекте да не учествују у креирању десетоспратница Универзитета Црне Горе

Као струка не смиjемо правити исте грешке, као са солитером непосредно уз хотел Подгорицу, за коjи jе такође био расписан конкурс и за коjи jе jавност препознала проблем тек када jе започета градња, пише у допису Новице Митровића

Струковна комора архитеката позвала је чланове да не учествуjу у проjектном конкурсу за израду идеjног архитектонског рjешења стамбено-пословних обjеката и подземне гараже за потребе Универзитета Црне Горе. Они сматрају да је градњом обjекта и гараже од 63.000 квадрата нема разлике између Универзитета и приватних инвеститора коjи су већ, како кажу, уништили оваj дио града.

У допису који потписује Новица Митровић, предсjедник Струковне коморе архитеката, наводи се да ће од Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма упутити инициjативу за стављање ван снаге ДУП-а Универзитетски центар, измjене и допуне.

– Неприjатно смо изненађени да jе конкурс спроведен системом jавних набавки, али и да се на овој локациjи у коjоj jе већ неоспорна превелика изграђеност, планира изградња неколико обjеката спратности до С+П+10, површине око 63.000 квадрата. Увођење архитектонских конкурса у процедуре jавних набавки jе необична пракса, коjа не доприноси развоjу архитектонске дjелатности, већ jе у потпуности деградира. У тренутку када као струка покушавамо да архитектонске услуге изузмемо из система jавних набавки и критериjуме наjниже циjене елиминишемо као услов, расписуjе се проjектни конкурс, коjи истина циjену не дефинише као услов, међутим отвара jедан опасан преседан коjи може имати несагледиве посљедице на развоj архитектонских конкурса – каже Митровић.

Универзитет Црне Горе: Конкурс је по закону

Из Универзитета Црне Горе кажу да је проjектни конкурс расписан у складу са Законом о jавним набавкама.

– Конкурс jе расписан након детаљног испитивања законских могућности, односно обавезности да се идеjно архитектонско рjешење прибави посредством конкурса коjи спроводи министарство у примjени члана 54 Закона о планирању простора и изградњи обjеката. По добиjеном одговору министарства да Универзитет ниjе у обавези да распише конкурс за идеjно архитектонско рjешење, актуелни поступак jе покренут с циљем да се створе адекватни услови за добиjање наjбољег рjешења, а у процедури коjа jе транспарентна, и сагласно позитивним законским прописима, jедино расположива. Непопуларно обраћање предсjедника Струковне коморе колегама обилуjе нетачним наводима, непрецизностима, произвољностима и олаком тумачењу, те jош лакшем закључивању о значењу института, коjе jе погрешно. О условима и правилностима конкретне процедуре се покушава закључити на основу прописа коjи ниjесу релевантни и не примjењуjу се у овом поступку. Поступак jе покренут и спроводи се у складу са законом. Тендерска документациjа jе jавна. Од момента обjављивања конкурса постављеним питањима и непосредном комуникациjом, исказано jе велико интересовање, како физичких и правних лица, из иностранства. Крајње су неразумљиви мотиви да упути позив члановима архитектонске струке на боjкот конкурса. Чији jе интерес, а чиjа штета, овакво поступање – кажу из Универзитета.

У допису истичу да је извршни одбор одмах по расписивању упутио примjедбе Универзитету и главном државном архитекти, након чега су имали два састанка са представницима.

– Универзитет се обратио Директорату главног државног архитекте за спровођење јавног конкурса за стамбено-пословни обjекат са подземном гаражом, коjи jе ГДА одбио са образложењем да се jавни конкурс не може расписивати за обjекте коjи нису за потребе државног органа, локалне самоуправе, здравствених, просвjетних, научних, културних, спортских и обjеката социjалне заштите коjи су у државноj своjини – каже Митровић.

За њега је у самом распису конкурса много нелогичности, а као примјер наводи састав жириjа у коме су два од предвиђених пет чланова грађевински инжењери, и коjи апсолутно нису квалификовани да оцjењуjу архитектонска рjешења, или да су четири од предвиђених пет чланова запослена на УЦГ тренутно, или су били.

– Оваквим одабиром jе у потпуности дискредитована неутралност чланова жириjа на самом почетку конкурса. Универзитет ниjе сматрао наше сугестиjе као оправдане, па их ниjе ни уважио. Као струка не смиjемо правити исте грешке, као са солитером непосредно уз хотел Подгорицу, за коjи jе такође био расписан конкурс и за коjи jе jавност препознала проблем тек када jе започета грања. Одговорност за дjеловање у простору jе колективна, и инвеститору на самом почетку треба рећи да jе то погрешно. Извршни одбор струковне коморе архитеката jе на сjедници 18.04.2022. године, одлучио да упути позив свим члановима, али и свим архитектама у Црноj Гори да не учествуjу у проjектном конкурсу јер је спроведен на погрешним принципима архитектонске дjелатности, али и оно што jе у овом случаjу много битниjе да предвиђени обjекти у оваквим габаритима, и на оваквоj локациjи нису по мjери човjека, и простора коjи убрзано губимо као ресурс – истиче у допису.

А.Д.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:19