Аутобус који саобраћа кроз насеља општине Тузи / -Архива Дана
16/02/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Тузи немају ни аутобуски ни такси превоз, најављен конкурс за линије

Чињеница да између Подгорице и Тузи још нијесу повучене званичне граничне линије подгорички превозници користе да „неопажено” обављају превоз у обје општине

У општинској управи вјерују да ће Тузи до краја године добити линијски аутобуски превоз. У овој општини иначе, нема ни регистрованог такси превоза што значајно отежава циркулисање грађанима који путују до дома здравља, школе, цркве, џамије, пијаце, општинских служби... Како између Подгорице и Тузи још нијесу повучене званичне граничне линије то подгорички превозници користе да "неопажено" обављају превоз у обје општине. Није искоријењен ни дивљи такси па и даље на Тушком путу има возача који нуде услуге превоза до Тузи.

Аутобуски превоз путника на територији Тузи тренутно обавља превозник "Градски саобраћај Пг" Хариса Аливодића. У питању је линија 41-42 на којој аутобус полази из Матагужа, кроз центар Тузи, до аутобуске станице у Подгорици. Аутобус пролази кроз насеља Врањ, Владне, Тузи, Шипчаник, Карабушко поље до Подгорице. За 100 минута вожње овим аутобусом грађани треба да издвоје 90 центи, за дневну карту која важи 24 сата плаћају три еура.

Оглас за расподјелу линија за обављање линијског превоза биће расписан у току године, односно чим добију сагласност надлежних органа, саопштио је Шефко Курпејовић, в.д. секретара за економски развој.

– Линиjским превозом остаjу постоjеће линиjе, а уводиће се и нове у насељеним приградским насељима и селима. Свако ко испуњава услове у складу са утврђеном процедуром и законом има право да учествуjе на оглас који ће бити расписан током године – рекао је Курпејовић.

Он је истакао да Општина Тузи за сада не планира формирање свог градског предузећа за обављање аутобуског превоза. Курпејовић је навео да ће оглас за обављање такси превоза бити рапсисан када се за то стекну сви услови.

– Оглас ће бити расписан кад се стекну сви услови, а имаће прилику да учествуjу сви коjи испуњаваjу услове у складу са Одлуком и законом о превозу у друмском саобраћаjу – наводи Курпејовић.

Општина Тузи 2019. године донијела је двије одлуке, односно Одлуку о линијском градском и приградском превозу и Одлуку о ауто-такси превозу.

– Ситуација је специфична јер нијесмо разграничени са Подгорицом. Рецимо јави нам се неки превозник са захтјевом да добије лиценцу за ауто-такси превоз и он може да вози само на територији Општине Тузи. Ако пређе у другу општину то је међуградски саобраћај– саопштили су из Секретаријата за урбанизам.

За ауто-такси превоз важи правило да треба да буде организован на територији гдје је сједиште фирме.

– Како нијесмо разграничени са Главним радом они из Подгорице превозе грађане и овамо. Они то раде, а не би смјели. Ријетко се возе унутар општине по насељима, јер им се не исплати – казали су из Секретаријата за урбанизам.

Комуналне полиција и инспекција контролишу нелегални превоз.

– И код нас вјероватније да има нелегалног такси превоза. Тешко то може да се искоријени било гдје. Контролишемо колико можем. Паркира се човјек гдје је паркинг и ми тешко да можемо утврдити да је нелегални таксиста. Док се не објави тендер за такси превоз нама су дијелом везане руке. Када се то заврши ми крећемо у већу контролу. Таксисти из града свакодневно долазе и возе чак и од насеља до насеља. Свакодневно их гледам – каже Реџеп Чунмуљај, начелник Комуналне полиције и инспекције.

Одговоре о начину како обавља аутобуски превоз на територији општине Тузи јуче нијесмо могли добити од Хариса Аливодића. Он није одговарао на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:26