Цијену карте утврдиће наредних дана / -Архива
08/12/2021 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици од 1. јануара скупљи градски и приградски превоз

За колико ће поскупити градски превоз знаће се наредних дана

Аутобуска карта у градском и приградском превозу поскупиће од 1. јануара наредне године, одлучили су превозници Харис Аливодић и Јанко Булатовић, а која ће бити нова цијена знаће се наредних дана. Да ће повећати цијене аутобуске карте превозници су обавијестили Главни град. Локална самоуправа је од јула прошле године увела електронску аутобуску карту која за 100 минута вожње кошта 90 центи, дневна електронска карта кошта три еура, док се мјесечна карта износ 25 еура за ђаке, а 30 еура је радничка. Са једном купљеном возном картом грађани могу користити више аутобуса у одређеном временском интервалу.

–У више наврата смо покушавали да нађемо рјешење да не дође до поскупљења, док је Главни град у два наврата реаговао и помогао да градски превоз опстане. Не видимо другу могућност јер су сви чиниоци који опредјељују цијену карте увећани. Желимо да напоменемо да ће и нови предлог Владе о повећању минималне зараде утицати на свеукупно пословање наших предузећа, као и једини носиоци пилот пројекта, неће бити у могућности да сервисирају своје обавезе – навели су у писму Аливодић и Булатовић.

Аливодић и Булатовић за "Дан" наводе да су се услови за повећање висине карте стекли одавно.

–Повећање цијене смо наjавили Секретариjату за саобраћаj за 1. децембар али смо у последњем тренутку одложили ту одлуку за 1. jануар наредне године. У наjскориjем року ћемо се поново обратити Секретариjату и тражити састанак гдjе ћемо образлозити наш став о повећању циjена. Желимо да напоменемо да су градски превозници jедини носиоци пилот проjекта и да циjело вриjеме возимо без зона, са циjеном од 0.90 еура, на циjелоj териториjи града и временском картом од 100 минута, коjу путници могу да користе више пута у том временском интервалу – навели су Аливодић и Булатовић.

Превозници објашњавају и разлоге који су их навели на повећање цијена карте.

– Нафта је поскупила за 30 одсто, а ово снижење од пет центи није никакав разлог да се не повећања цијена аутобуске карте или да о томе не размишљамо. Гориво је само један чинилац који утиче на све ово. Поскупили су ауто дјелови, уља, мазива, антифриза, све оно што ми користимо за одржавање возила је поскупило – кажу Аливодић и Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:21