/ -
22/02/2022 u 16:19 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА тражи: Ставити ван снаге УП Стара варош - дио зоне А

Када смо већ дозволили дивљу градњу у сваком диjелу Старе вароши, онда jе коначно потребно подвући црту и сачувати оно шта jе преостало од некада наjљепшег диjела нашег града, наводе из УРА

Подгоричка УРА затражила да се ван правне снаге стави УП Стара варош-дио планске зоне А којим се, како наводе у овој партији, легализују нелегални објекти у овом насељу и трајно девастира простор. Из ове партије су реаговали поводом започете изградње у улицама Петра Прље, Црногорских сердара, Љубовић и Краља Николе, као и у другим дjеловима Старе вароши у коjима се припрема или већ гради низ обjеката далеко веће спратности од постоjећих обjеката.

– Да би сачували „дух Подгорице" и његовали њене симболе, морамо приjе свега дозволити процес старења града и смисленог, равномjерног и планског прожимања различитих културних и историjских насљеђа. Због тога jе урбанистичка пракса, широм свиjета, показала и доказала да jе уништавање историjских градских jезгара, рушење споменика и важних симболичких тачака, па чак и често миjењање имена улица или тргова понукано политичким или идеолошким промjенама, процес коjи уништава и „анулира вриjедност неког простора, а никако му не даjе на већем значаjу. Простора за изградњу нових стамбено-пословних блокова има у многим дjеловима нашег града, а да то не угрози ни инфраструктурне капацитете, али ни симболички капитал коjи град посjедуjе и коjи су наше генерациjе - наслиjедиле. Због тога jе неопходно, за почетак, ставити ван правне снаге штетни плански документ УП Стара варош – Дио зоне А, коjи jе градоначелник Иван Вуковић предложио, а скупштинска већина усвоjила у децембру 2018. године, коjим се траjно и бесповратно девастира простор Старе вароши, а одмах након тога приступити изради новог плана и изради студиjе заштите Старе вароши – наводе из подгоричке УРА.

Када смо већ дозволили дивљу градњу у сваком диjелу Старе вароши, катастрофалним планским документима и раниjим вишедецениjским немаром инспекциjских органа, онда jе коначно потребно подвући црту и сачувати оно шта jе преостало од некада наjљепшег диjела нашег града, наводе из УРА.

– Уколико знамо да jе оваj план, као и многи слични коjи су доношени на рок од пет година, а касниjе вjештачки продужавани на jош пет, десет или 15 година, донесен по старом закону коjим се обрађивач плана бирао на основу наjjефтиниjе понуде на тендеру, занемаруjући квалитет и са потпуно промашеним програмских задацима, онда jе jасно да он, као и огромна већина важеће планске документациjе у граду, представљаjу темељ даљег уништавања града и повлађивања интересима инвеститора, због чега захтиjеваjу хитну ревизиjу. Све друго био би наставак катастрофалног односа према нашим просторним ресурсима, са траjним и несагледивим посљедицама по Подгорицу и њен смислен, равномjеран развоj –поручују из УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:01