Простор будућег трга / Архива Дана
01/03/2022 u 08:00 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Анови добијају парк, струка, грађани и одборници истичу: Фонтана не чини трг

Ово што је планирано на Ановима не може бити трг. Можемо га назвати парком или игралиштем, али тргом никако, каже архитекта Андрија Маркуш

Годинама се чекала обећана изградња трга у Голубовцима, а хоће ли поплочани простор од 880 квадрата у центру, код јединих семафора у Зети оправдати или изневјерити очекивања становика? То је, за почетак, много мања површина од неких паркова који се праве по Подгорици. Рецимо нови парк у Блоку пет гради се на површини од 5.000 квадрата и коштаће120.000 еура, док ће трг у Ановима коштати око 300.000 еура. Становници коментаришу и локацију. По дефиницији тргови су простори оивичени објектима, са неким спомеником или сакралним објектом. Овдје се ради о простору тик уз главни пут Подгорица-Петровац, по средини је кућа, а у дијелу ка Горичанима објекат ЦЕДИС-а. Преко пута су кафићи, пољопривредна апотека, кладионице, објекти брзе хране и наравно непрописно паркирана возила. Како локација изгледа можете видјети у видео запису коју "Дан" објављује. Рекло би се гледајући све скупа да ће то бити по принципу урбанистичких излета садашње подгоричке власти које зову микро локације, а народ - нешто ново, нешто старо, нешто розо, плаво... Трг се очекивао на простору код зграде Општине и споемника страдалим у НОБ-у.

Архитекта Андрија Маркуш каже да трг није само уређени плочник, већ све оно око њега.

–Површина на којој су планирали градњу је мала, а још ће је смањити фонтаном. Иначе су фонтане јефтина задовољства из којих прска вода. Таквих прскалица по Зети имамо доста, а користе их за паприке и парадајз. Постоје тргови који немају фонтане, али имају споменике. Ово што је планирано на Ановима не може бити трг. Можемо га назвати парком или игралиштем, али тргом никако – каже Маркуш.

Он сматра да би било боље да је трг планиран код Споменика палим борцима НОР-а, а да дио код семафора буде уређена јавна површина.

– Треба елиминисати мегаломанства, али морамо водити рачуна о томе да се све ради сразмјерно. Краљ Никола је тражио нешто несразмјерно па му је Сула Радов Радуловић рекао "Не може брод у каменицу". Не може се трг градити уз главни пут, то је потпуни промашај, просто неће бити трг. Подгорица гради парк у Блоку пет на 5.000 квадрата, а у Зети поплочаних 800 квадрата називају тргом. То само може бити уређени простор и ништа више – наводи Маркуш.

На сред градилишта је кућа. Из Општине Голубовци кажу да је планирано одузимање диjела припадаjуће катастарске парцеле.

– Поступак експроприjациjе jе у току код Управе за некретнине, а власници обjекта су дали сагласност за ступање у посjед и извођење радова, и приjе окончања поступка експроприjациjе – кажу из Општине.

Становници Зете обзиром на то колико се ради у општини задовиљни су да су радови уопште почели.

image

Бајо Радичевић

Архива Дана

– Неће ово да буде лоше. Тачно је да је требало већа површина, али такво је мјесто. Више личи на парк, али се барем нешто ради. Проблем ће бити јер ту нема паркинга. Да се градио код споменика можда би био мало забачен – каже Бајо Радичевић.

Ранко Шкатарић каже да је у питању мала површина да би се звала трг.

image

Ранко Шкатарић

Архива Дана

– Овај простор је довољан да се направи игралиште, али они ваљда знају боље. Мада ово је центар и треба га уредити, љепше што се овдје ради него код споменика. Како је планиран више ће личити на парк него на трг – сматра Шкатарић.

Небојша Мирановић сматра да ће овај простор бити парк, а не трг како га најављују из Општине.

image

Небојша Мирановић

Архива Дана

– Ово је требало све да се очисти, да се људима исплате куће и да се добије простор за градњу већег трга. Биће ово парк, а не трг, јер је у питању мали простор. Колико знам план је био да се куће исплате и да се направи велики трг. Ово је једини центар који је ругло, погледајте Тузи. Само се политички ради пред изборе. Једна фонтана не чини трг. Њу могу поред цесте поставити. Боље да су пословне просторе направили већ кад нема простора за велики трг. Да су га бар код спомеика направили, мало би љепше било – истиче Мирановић.

Одборник ДНП-а у СО Голубовци Веско Рашовић каже да ће неколико квадрата јавне површине са фонтаном челници Општине прогласити тргом.

– Тамо нема ни површине ни околине за трг. Она кућа што је остала не знам да ли ће бити уклоњена. То неће личити ни на шта. Не морамо простор са фонтаном називати тргом. Њима је циљ да сад пред изборе раде нешто. Јасно нам је то, али морамо га радити како се ради. Шта на оној површини може стати, фонтана, пар клупа, мало дрвећа и игралиште... То није трг. То је парк. Да су се одлучили да га граде код споменика, па да са зградом Општине има неку цјелину, а овако нема никакву. Да је среће и добрих планова па да има у близини трга и трговачка улица. Овако неће личити ни на шта. Одудараће од простора. Игралиште у Матагужима је веће од будућег трг, тако да није то добро планирано – наводи Рашовић.

Мишљење из ДПС-а о градњи будућег трга нијесмо добили, јер Предраг Анђушић, шеф клуба одборника није одговарао на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:56