03/11/2023 u 13:22 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Počeli "Podgorički dani meda": Na štandovima najbolja oprema i med

Danas smo predstavili jedan dio našeg asortimana pčelarske opreme, alata zaštitne opreme za pčelare, kao i organske preparate za suzbijanje varoe, kazala je Milica Kadović, iz prodavnice meda i pčelarske opreme "Bio Bi"

Na Trgu nezavisnosti otvoreni su "Podgorički dani meda". Osim ovog ovog proizvoda građani su mogli kupiti i opremu za pčelarstvo, ali i kozmetičke preparate napravljene na bazi pčelinjih proizvoda. Manifestaciju je otvorio Vladimir Joković, ministar poljoprivrede koji je kazao da ovakvi događaji podstiču pčelare na međusobnu saradnju i razmjenu.

- Ova kao i druge pčelarske manifestacije važne su za pčelare jer se ne vrši samo promocija meda već je lijepa prilia gdje pčelari imaju mogućnost da steknu nova poznanstva, razmijene iskustva i steknu nova znanja, kao i mogućnost da plasiraju dio svog proizvodnog asortimana. Ovo je prilika da potrošači direktno kupe med od plečara i da im se približi značaj crnogorskog meda i značaj njegove važnosti za zravlje ljudi - rekao je Joković.

image
-

On je istakao da mu je drago tšo ej voe godine manifestacija okupila brojne izlagače koji su vrijedno radili tokom godine i koji imaju šta da prikažu.

- Podgoričko pčelarsko udruženje je jedno od najbrojnijih i najorganizovanih pčelarskih udruženja u Crnoj Gori koji posvećeno radi i ostvaruje rezultate. Ova godina je bila naklonjena pčelarima. Nadam se da su uspjeli da valorizuju svoj trud i ostvare značajne prinose. Pčelarstvo kod nas ima dugu i bogatu tradiciju. Predstavlja značajna oblast kojoj pridajemo punu pažnju kreirajući brojne podsticajne mjere pomažemo razvoj ove djelatnosti. Ove godine smo opredijelili značajni podršku za prečalre, najveću do sada. Modifikovali smo određeni broj mjera kako bi omogućili pčekarima da što lakše postvare pravo na podršku. Nadam se d aćemo na ovaj način doprinijeti daljoj afirmaciji pčelarstva, podizanju svijesti o značaju pčela... - istakao je Joković.

image
-

Mirko Šćepanović, predsjednik Udruženja pčelara istakao je da ova manifetsacija ne pripada samo našem udruženju i pčelarima Podgorice. On ističe da udruženje broji oko 260 članova i da tako slove za najbrojniju organizaciju.

- Ovo je dobra prilika za razmjenu iskustava i predstavljanje lijepe palete proizvoda, kao i savremene pčelarske opreme. Sve je teže organizovati ovu i slične manifestacije, ali nastojimo da to uradimo. Ne bi mi mogli uspjeti da nas ne pomaže Ministarstvo poljorovrede, Glavni grad, kao i druge institucije koje su prepoznale naš značaj. Pčelarstvo postaje sve više zelenija grana na stablu poljoprivrede - kazao je Šćepanović.

image
-

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić, rekao je da je danas prilika da kompletiraju utiske i da stave tačku na pčelarsku 2023. godinu.

– Ova manifestacija objedinjuje sve ono sa čime se možemo ponositi a tiče se rzvoja i prosperiteta razvoja na lokalnom i državnom nivou. Ovu pčelarsku godinu ćemo pamtiti po dobrim pčelarskim prinosima, po mnogim projektima... Očekujemo uspješnu saradnju sa državnim institucijama, posebno sa Ministarstvom poljoprivrede - naveo je Miljanić.

Petar Nuculović, iz Službe za poljoprivredu i ruralni razvoj Podgorice naveo je da Glavni grad nije zaboravio pčelare ni ove godine. On je kazao da su u budžeti Glavnog grada planirali značajna sredstva.

Posebnu pažnju na manifestaciji privukao je "Bio bi" štand na kojem je izložena oprema neophodna za bavljenje pčelarstvom.

- Zadovoljstvo nam je da smo ove godine učesnic manfestacija koja se tradicionalno organizuje u Podgorici. Zajedno sa ostalim izlagačima smo u prilici da razmijenimo iskustva i doprinesemo promovisanju pčelarstva, meda i pčelinjih proizvoda i uopšte zdravog načina života. Bavimo se prodajom šifokog asortimana pčelasrskog materijala i opreme i kvalitetnog domaćeg crnogorskog meda, kao i drugih pčelinjih proizvoda. Vođeni idejom da ispunimo osnovne potrebe pčelara za raznovrsnom opremom o priborom, kao i potrebe građana za kvalitetnim, provjerenim medom i pčelinjm proizvodima sa našeg podneblja, od našeg osnivanja 2021. godine do danas proširili smo poslovanje kroz mrežu maloprodajnih objekata "Bio Bi" u Podgorici, Baru i Nikšiću. Od skoro u Podgorici nalazimo se na novoj lokaciji na Zabjelu, Ulica Seleme Maljević 32/3. Danas smo predstavili jedan dio našeg asortimana pčelarske opreme, alata zaštitne opreme za pčelare, kao i organske preparate za suzbijanje varoe. Pčelari i građani su u prilici da se upoznaju sa širokim spektrom predmeta, odnosno proizvoda koji su neophodni za nesmetan rad na pčelinjaku. Nadamo se lijepom vremenu i velikoj posjećenosti - rekla je Milica Kadović, iz prodavnice meda i pčelarske opreme "Bio Bi".

image
-

Milijana Čabarkapa izložila je med, čajeve, ali i prirodne kreme koje pravi sa suprugom u Sokolcu.

- Ove godine bila je dobra pčelarska godina. Osim toga bavimo se i sakupljanjem ljekovitog bilja, a imamo registrovanu i biljnu proizvodnju. Upornim radom može lijepo da se živi od pčelarstva. Ima velika zabluda kod potrošača da med koji se stvrdne nije pravi. Kristalizacija meda je dokaz da je med pravi. Uzimajte stvrdnuti med i nemojte ga otapati - kaže Čabarkapa.

Već 32 godine pčelarstvom se bavi Lazar Tomović iz Bijelog Polja.

- Svoja društva selim od Podgorice do svog zavičaja Tomaševa, poslije idem na Žabljak sa pčelama. Danas je tu med, propolos, polen i vosak. Učestvovao sam na manifestacijama. Podgoričani su dosta edukovani o medu i znaju šta traže, a cijene i kvalitet - ističe Tomović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Tanja Šeter.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:11