Прва зграда са соларним панелима / Dan
14/03/2022 u 07:19 h
Milica Vujisić, Andrijana DabanovićMilica Vujisić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Соларна зграда у Блоку шест није успјела да живи од сунца

Са сунчаним данима соларне плоче могу да обезбиједе 70 одсто електричне енергије и велика је штета направљена што више не ради, рекао је Мирослав Јовановић

Прва соларна зграда у Подгорици саграђена је крајем осамдесетих година у Блоку шест, а соларни систем радио је свега три године. У том периоду није се могао наћи нико ко би одржавао систем који им је тада много значио. Станари зграде кажу да им је тада све било јефтиније, те да би било добро да систем и даље ради. Међутим, врата на крову једног од улаза, гдје се налази соларни систем, су закључана, а станари кажу да је доста тога и отуђено.

– Соларни систем је радио пуне три године без икаквих проблема. Престао је да функционише јер нијесу хтјели домару који ке требао да одржава систем да додијеле гарсоњеру. Покушали су да се договоре, али нијесу успјели и он је отишао. Сада када се уђе у просторије гдје се одржава тај систем просто страх да те ухвати. То је морао неко да надгледа и одржава. То треба знати и морала је бити нечија одговорност. Дуго времена после тога смо били без воде, док нијесу дошли да нам уграде бојлере. Нама је било и материјално лакше, а и станови су били топлији јер су неке цијеви пролазили кроз просторије – рекла је Станка Јовановић, станарка зграде.

image

Станка Јовановић

Dan

Управник једног од улаза у Соларној згради Мирослав Јовановић каже да је зграда завршена 1988. године.

– То је било хаотично стање у Црној Гори и неко је направио превид те у четвртом улазу притисак воде је био слаб. Тада је дирекција одлучила да нам угради бојлере и нико нас ништа није питао. То је дуго трајало. Систем је остао горе на крову, као и резервоари и то сад не ради. Недавно смо добили од Водовода и канализације да платимо 300 еура соларну воду. Написао сам приговор јер соларни систен не ради више од тридесет година. Једноставно га не користимо. Рекли су ми да ће нас тужити – каже Јовановић.

image

Мирослав Јовановић

Dan

Мирослав Јовановић наводи да је соларни систем сада почео масовно да се уграђује, јер је све онда јефтиније.

– Сада се свуда уграђује соларни систем, а ми који смо га међу првима имали, и то прије тридесет година, дозволили смо да се једноставно угаси. Са сунчаним данима соларне плоче могу да обезбиједе 70 одсто електричне енергије и велика је штета направљена што више не ради – рекао је Јовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:47