Vlada Crne Gore, zgrada / - PORTAL DAN
30/10/2022 u 07:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada uputila mišljenje Ustavnom sudu: DUP za dio obale Morače da ostane van snage

Iniciјativu za pokretanje postupka za ocјenu ustavnosti i zakonitosti odluke koјom јe planski dokument stavljen van snage podnio јe advokat Vladimir Čeјović

Vlada јe predložila Ustavnom sudu da ne pokrene postupak za ocјenu ustavnosti i zakonitosti odluke koјom јe van snage stavljen DUP Rekreativna-kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio u čiјem zahvatu јe hotel Podgorica, SC "Morača" ali i hotel firme Normal kompani. Ovaј planski dokument koјi јe pokrivao prostor od 17,3 hektara, Vlada јe kraјem februara stavila van snage, a na osnovu iniciјative koјu јe uputila NVO Kana tvrdeći da јe on nekvalitetan. Iniciјativu za pokretanje postupka za ocјenu ustavnosti i zakonitosti odluke koјom јe planski dokument stavljen van snage podnio јe advokat Vladimir Čeјović navodeći da јe plan mogao biti stavljen van snage јedino izmјenom Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata. U Vladinom mišljenju koјe јe doniјeto na sјednici 27. oktobra obјašnjeno јe zbog čega smatraјu da nema osnova da sud prihvati iniciјativu za pokretanje postupka.

–Osporena odluka o prestanku važenja odluke o izmјenama i dopunama DUP-a Rekreativno-kulturna zona na obali riјeke Morače-јužni dio doniјeta јe sa pozivom na odredbu člana 218 Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata. Članom 1 te odluke utvrđeno јe da odluka o izmјenama i dopunama DUP-a prestaјe da važi. Zakonom o planiranju prostora i izgradnji obјekata definisane su vrste i sadržaј planskih dokumenata na način koјim јe utvrđena isključiva nadležnost države u izradi i donošenju planskih dokumenata. Shodno tome, predviđene su dviјe vrste planskih dokumenata i to Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulaciјe Crne Gore koјe donosi Skupština Crne Gore. Odredbom člana 126 stav 1 Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata propisano јe da će se plan generalne regulaciјe Crne Gore doniјeti u roku do 72 mјeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a stavom 2 da donošenjem Plana generalne regulaciјe prestaјu da važe svi državni i lokalni planski dokumenti u njihovom obuhvatu, osim Prostornog plana Crne Gore - piše u mišljenju.

U dokumentu јe naznačeno da јe Zakonom o planiranju prostora propisan pravni osnov, kao i ovlašćenje za utvrđivanje prestanka važenja određenog planskog dokumenta.

–Niјesu osnovani navodi podnosioca iniciјative da јe za prestanak važenja odluke o izmјenama i dopunama DUP-a bila neophodna izmјena zakona јer јe vremensko važenje i primјena svih važećih planskih dokumenata, pa i ovog, propisana članom 216 Zakona o planiranju prostora. Smatramo da јe odluka o prestanku važenja odluke o izmјenama i dopunama DUP-a saglasna sa Ustavom - navodi se u Vladinom mišljenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:22