Фото: ТВЦГ, РТЦГ
13/10/2021 u 13:02 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић о колектору: Ботун једина локација, све остало је политичка игра

Друга локација која су предложили мјештани је, како каже Вуковић, у близини базена црвеног муља

Или ће се одустати од изградње Подстројења за пречићавање отпадних вода или ће то постројење бити грађено у Ботуну, поручио је градоначелник Подгорице Иван Вуковић у емисији “Мрежа” на ТВЦГ. Све друго је каже политичка игра, и то како додаје, врло ружна и некоректна према њему као градоначелнику.

-Једина алтернатива је да одустанемо од пројекта као таквог- навео је Вуковић.

Подсјетимо црногорска полиција је надавно привела више мјештана Ботуна који су протестовали због најављене градње колектора. 

-Струка је у назад 15-ак година дала став која је најбоља и једина могућа локација за изградњу постројења и то не домаћа памет, већ међународни експерти- подсјетио је Вуковић.

Он каже да је циљ био да се од првог дана у све укључе мјештани, па и становници Ботуна.

Истиче и да је у почетку комуникација са мјештанима текла како треба, те да се излазило у сусрет захтјевима становника тог краја.

-Проблем настаје када се као представници Ботуна појављују нама у једном броју тада непознати људи са ултимативни захтјевом да се та локација промијени. Ми смо покушали да објаснимо да је то немогуће. Дакле одговор је или ћемо одустати од изградње подстројења за пречићавање отпадних вода или ће то постројење бити грађено на тој локацији. Зашто је немогуће, они су предложили двије алтернативе, једна је ближа мјесној заједници Дајбабе, то није могуће зато што се на тој локацији која је иначе у приватном власништву Унипрома, налазе бунари који служе за функционисања КАП-а и та локација је близу манастира Дајбабе.

Друга локација која су предложили мјештани је, како каже Вуковић, у близини базена црвеног муља.

-Ни та локација није могућа, јер је предалеко од ријеке Мораче, од мјеста испуста, то је приватно земљиште и у питању је локација на којој је земљиште контаминирано. Нама би требале године да одрадимо ремедијацију, како би створили претпоставке да се тај пројекат приведе крају-казао је Вуковић.

Он је поновио да је Ботун једино мјесто за изградњу колектора, и подсјетио да је пројекат финансирала и ЕУ. Вуковић је казао и како је дијелом разумије страховање мјештана, због лоших искустава са приморја, када је ријеч о изградњи постојења.

-Ово постројење је битно и технички и технолошки много напредније имамо потпуно заокружен циклус имамо квалитетно збринут муљ и гарантује се да ће квалитет воде бити такав да на испусту он неће негативно утицати на квалитет воде у ријеци Морачи- казао је Вуковић.

-Не постоји ниједан рационалан разлог да се неко противи томе- навео је Вуковић.

Он истиче и да је разговарао са мјештанама Ботуна, који се противе изградњи колектора.

Саопштио је и да је ресорном министру Ратку Митровићу рекао да није могуће мијењати локацију.

-Не зато што градоначелник навија за једну или другу, мени је у принципу свеједно, него зато јер струка рекла своје- казао је Вуковић.

Истиче је и да је министар Митровић формирао комисију која је дошла до недвосмисленог закључка да је то једина могућа локација.

-У документу који сам ја објавио стоји потврда овога што сам ја рекао из априла, значи већ тада је људима из Министарства било јасно да ово што причам је једино реално када је овај пројекат у питању. Све друго је нажалост, политичка игра- казао је Вуковић и додао да од међународних партнера очекују новац за тај пројекат.

-23 милиона ћемо добити до краја године. Ми смо тај документ морали да пошаљемо да је кад се тиче локације и планске документације све како треба и министар је ставио свој потпис испод тога. И све остало је политичка игра, врло ружна и некоректна према мени као градоначелнику- навео је Вуковић.

Казао је и да се 17. октобра се затвара тендер и као каже имаће најмање три понуде и онда је на комисији да оцијени квалитет тих понуда.

-Ја рачунам да тај дио посла можемо завршити до краја године и онда почетком наредне потписати уговор и извођењу радова- закључио је Вуковић.

Подсјетио је да је ријеч о пројекту у који ће бити уложено преко 50 милиона еура те да ће на тај начин Подгорица трајно ријешити проблем у области заштите животне средине.

-На овај пројекат је потрошено већ око осам милиона еура- закључио је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:51