Вуковић са представницима дипломатског кора / -Архива
04/06/2021 u 14:55 h
А.Д.-Н.С.А.Д.-Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закуп земљишта у бизнис зонама цент по квадрату

Будућим инвеститорима на располагању је десет бизнис зона коjе се простиру на површини од 3.328.000 квадрата, а чија је тржишна вриjедност скоро 350 милиона еура

Десетак компанија откупило је документацију за покретање бизниса у оквиру бизнис зона, а у питању су како домаће, тако и компаније које су добро позициониране у Србији, региону, али и оне које су са ширег европског простора, саопштио је Иван Вуковић, градоначелник Подгорице. Вуковић је јуче са Марјаном Јунчајем, менаџером Главног града, амбасадорима страних земаља у Црној Гори али и представницима дипломатско-конзуларног кора, почасним конзулима, и потенцијалним инвеститорима, у оквиру манифестације Investment Day, представио значај и потенцијале бизнис зона и циљу привлачења инвеститора.

–Понудили смо врло стимулативан инвестициони оквир што ће њима омогућити да инвестирају јер без тога тешко ћемо се извући из економске кризе. Планска документација тамо предвиђа централне дјелатности. Било је људи који су заинтерсовани да граде нове хотеле, ритиел паркове, изложбене просторе, сајамске центре. Имали смо идеју за нову болницу, било је идеја да се покрене нова производња у различитим областима, логистички центри – рекао је Вуковић.

Он је навео да ће земљиште за бизнис зоне бити издато у закуп за цент по метру квадратном.

–У случају куповине земљишта омогућена је куповина на 60 мјесечних рата, што значи да би људи за пет година требали да измире финансијске обавезе према Главном граду. Није поента била да се заради, а могли смо, него да у најкраћем року створимо претпоставке да људи почну да раде – навео је Вуковић.

Градоначелник Подгорице је најавио да ће 5. јула бити завршен јавни позив за избор корисника бизнис зона, а будућим инвеститорима на располагању је десет бизнис зона коjе се простиру на површини од 3.328.000 квадрата од Тушког пута до скретања ка аеродрому Голубовци. Тражишна вриjедност овог земљишта процјењује се на скоро 350 милиона еура.

Све је територија Главног града, Зета се не пита

Дио парцела обухваћених бизнис зонама су на територији Зете, али Главни град није сматрао за обавезним да прибави мишљење Скупштине општине Голубовци. То је потврдио Марјан Јунчај.

– По уредби о бизнис зонама јасно је дефинисано да су потребне сагласности Агенције за заштиту конкуренције и Министарства економије и оне су прибављене. Наше законске обавезе су све испоштоване. Када је ријеч о закупима и приходима то ће зависити од бизнис планова који буду достављени, може да буде чак и продаја. То ћемо знати након 5. јула када буде завршен позив – каже Јунчај.

Иван Вуковић је истакао да је за сада земљиште заједничка имовина.

– То је имовина Главног града тако да сав новац који приходујемо по том основу ићи ће у касу из које се финансира главни град у цјелини, укључујићи и Општину Голубовци. Није нам требала њихова сагласност већ само Владе. Имамо амбициозне најаве озбиљних компанија, неке од њих су пристуне и сада у Црној Гори. Нијесмо инсистирали на томе да нужно продајемо земљу, јер је у питању вриједан ресурс. Неке су процјене да та земља вриједи 350 милиона еура. То су практично четири годишња буџета Главног град – каже Вуковић.

Менаџер Марjан Jунчаj jе кроз презентациjу представио све поjединости у вези са бизнис зонама у Подгорици. – Спремни смо да покажемо саме зоне и укажемо на предност ових прилика и да им скренемо пажњу да jе риjеч о веома атрактивноj инвестициjи у регионалном конктексту – навео је Јунчај.

Амбасадори Италије Luka Celioli, амбасадорка Турске Сонгул Озан и амбасадорка Републике Бугарске у Црноj Гори Меглена Плугчиjева поручили су да ће врло радо промовисати инвестиционе потенциjале Подгорице и у своjим земљама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 03:08