Јован Калуђеровић / - Фото: WWW.WORLDREFEREE.COM/
10/06/2021 u 23:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калуђеровић: Савићевић незаконито сакупио потписе

Бивши фудбалски судија сматра да садашњи предсједник ФСЦГ може да побиједи на изборима једино ако нема противкандидата

Након конференције за новинаре Дејана Савићевића, јавности се саопштењем обратио други кандидат за мјесто првог човјека Фудбалског савеза Црне Горе, Јован Калуђеровић.

Цетињанин је рекао да му је задовољство да се такмичи са фудбалском и спортском легендом Црне Горе, након чега је изнио низ критика.

– Спортска репутациjа и друштвени статус коjи има Савићевић, требало би да га обавезуjе да оно што саопштава буде засновано на чињеницама и да одговара ономе што се десило. Десило се и дешава се да на све начине покушава да буде jедини кандидат за предсjедника, очигледно свjестан да само тако може да буде на челу савеза jош jедан мандат. Користи ресурсе ФСЦГ, органе и тиjела супротно прописима. Покушао jе да искористи вjероватно неуставну, али сигурно недемократску одредбу члана 30 Статута ФСЦГ да jе потребна подршка наjмање 1/4 делегата за кандидата (12 делегата). На разне, мање или више неспортске и незаконите начине сакупио jе 28 потписа (од 45 делегата колико броjи Скупштина). Трудио се готово циjели савез да он буде jедини кандидат, али... Трудили су се и многи други, зна Савићевић коjи и какви – навео је Калуђеровић.

Бивши судија је потом навео примјере за своје тврдње.

Извршни одбор ФСЦГ jе донио одлуку да делегате за Скупштину предлажу клубови коjи ће се такмичити у сезони 2021/2022. и да одлуке мораjу доставити наjкасниjе 7. јуна 2021. Исти jе рок и за предаjу кандидатуре за предсjедника. Само дан раниjе, 6. јуна одигране су узвратне утакмице баража за Телеком 1. ЦФЛ, па се ноћ пред истицање рока сазнало коjи клуб делегира колико делегата, 24 часа за избор делегата!? Наведена одлука Извршног одбора jе незаконита и зато што jе супротна Статуту ФСЦГ, члан 28 тачка 4: "За Изборну Скупштину делегати могу предложити кандидата за предсjедника ФСЦГ наjмање 20 дана приjе сjеднице Скупштине". Значи да jе рок требао бити 10.06, а не 7.06. Симпатично jе да Савићевић као феномен гледа на законито предлагање делегата. Добиjена овлашћења на превару (за подршку Савићевићу) укинута су кроз закониту процедуру. Знам да то тешко пада, али навикаваjте се... Све организациjе коjе су бирале делегате морале су у записнике да констатуjу да њихов делегат мора да гласа за Савићевића, односно Дошљака, Вучелића или Ђуровића. Делегат може да гласа за кога он сматра да треба, у супротном не би исте делегирали већ би писаним путем завршили изборе.

Калуђеровић сматра да има много интересантних чињеница али би му за то требало простора који ни један медиј не може да обезбиједи.

Након што сам предао кандидатуру верификациона комисиjа jе констатовала, а генерални секретар Ђурђевац ми jе послао допис да недостаjу два документа, доказа. Први - доказ да ниjесам суспендован или искључен из ФСЦГ. Од мене траже доказ коjи само ФСЦГ може да изда. Смиjешно или? Други - доказ о непостоjању података о осуђиваности лица. Тражио сам податак од надлежног органа и добио информациjу да физичка лица не могу да добиjу исти jер jе то забрањено законом. Ако jе Савићевић доставио таj доказ, или гаjе добио незаконито или га jе ФСЦГ тражио за њега!? Што се тиче моjе судиjске и ФИФА/УЕФА кариjере ниjесам судио и био на листи међународних судиjа, jер ми jе то чинио Савићевић, већ зато што сам то заслужио на терену и био сам неопходан ФСЦГ за наjтеже утакмице. Био сам радо виђен на сваком терену од свих учесника. Све ово jе опште познато. Додатно, листу судиjа ниjе утврђивао Савићевић, већ Одбор за хитна питања. Савићевић и они коjи ме познаjу, знаjу да Jован Калуђеровић не окреће леђа већ гледа право у очи – каже се у саопштењу Jована Калуђеровића, кандидат за предсjедника ФСЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:15