Robert Prosinečki / -FOTO: DAN/DEJAN PANIć
08/09/2024 u 17:01 h
D.P.D.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Prosinečki: Nismo startovali dobro, ali sam optimista

Nakon poraza na Islandu (0:2), fudbalska reprezentacija Crne Gore sjutra uveče u Nikšiću protiv Velsa nastavlja takmičenje u Ligi nacija

Crveni su poljuljani nakon neuspjeha u Rejkjaviku, a da bi se slavilo u duelu sa Velsom moraće izabranici Roberta Prosinečkog da pruže mnogo bolju igru. Međutim, selektor „sokola“ i dalje ne zna koji će sastav suprotstaviti Ostrvljanima. Na krajnjem sjeveru Evrope je nedostajalo šest igrača, ali postoji mogućnost da se sjutra uveče u timu nađe neki od fudbalera koji nije putovao na prvu utakmicu.

-Cijelo vrijeme se „krpimo se“. Dosta je igrača otpalo, i to vrlo bitnih, sa nama je nekoliko novih. Do večerašnjeg treninga ne možemo da znamo ko će biti na raspolaganju, a igraće najspremniji, jer nas leka nas teška utakmica – kazao je Robert Prosinečki na konferenciji za novinare uoči utakmice.

Meč sa Islandom nije počeo kapiten Stevan Jovetić, sada će se naći u startnih jedanaest, a postoji i mogućnost da se u timu nađe komandant naše odbrane Stefan Savić.

- Jovetić se osjeća dobro, sa njim i eventualno Savićem dobićemo sigurnost koja ovoj ekipi treba. Siguran sam da će biti sasvim drugačije nego na Islandu, a biće i pun stadion.

„Sokoli“ su u Rejkjaviku odigrali slab meč, ali je hrvatski stručnjak na klupi Crne Gore uvjeren da ova reprezentacija može mnogo bolje.

- Nijesmo dobro startovali, ali moj optimizam je i dalje veliki. Bilo je mnogo odsutnih, ali pokazali su neki drugi igrači da možemo računati na njih. Još ćemo analizirati Vels, gledali smo ih protiv Turske gdje su igrali vrlo dobro. Daćemo sve od sebe da sjutra odigramo pravu utakmicu i da pobijedimo. Ako to uradimo, onda je to ono što smo htjeli, iako nas je poraz na Islandu poremetio u nekim stvarima. Mislio sam da ćemo odigrati mnogo bolje, čak i pobijediti. Prvi gol nas je poremetio, imali smo problema sa prekidima, a na tome smo mnogo radili  - kazao je strateg „crvenih“.

Njegova želja je da reprezentacija igra pas igru, čak i dalje insistira na tome, ali ne ide sve onako kako je zamislio.

- Namjera nam je bila da igramo pas igru i u jednom periodu bilo je to dobro. Ipak, previše smo žurili, posebno u završnici, izgubili smo nekoliko lopti u sredini terena, a oni imaju sjajnu tranziciju i uvijek je to opasnost. Takav je i Vels, manje-više isto igraju. Nedostaje nam mirnoća. Naš vezni red je u jednom trenutku izgledao vrlo dobro, ali kad je trebalo dati završni pas i odigrati na stranu mi smo loptu gurali u sredinu. Imali smo nekoliko prilika, ali ipak je to premalo i mislim da će toga biti više protiv Velsa. Težićemo pas igri, a vidjelo se koliko nam znači Jovetić, sa njim je ekipa sigurnija i mirnija. Takođe, Eraković je igrao nakon duže vremena. Brnović je po meni bio vrlo dobar, traži loptu, ne plaši se da preuzme odgovornost. Htjeli smo sa probamo sa jednim zadnjim veznim, da lopta ne može da prođe kroz sredinu i to je bilo dobro. Nije bilo bajno, ali nijesu nas nešto ni ugrožavali, osim prekida gdje nijesmo stajali blizu igrača – analizirao je popularni Robi.

Ipak, „sokolima“ nedostaje sigurnost u pasu. Svjestan je toga i naš selektor.

-Previše smo željeli da što brže odigramo i dođemo do gola. Kad god smo napravili nekoliko pasova u sredini, pa odigrali na bok, došli smo do šanse. Nedostaje nam sigurnosti, nadam se da će protiv Velsa pred našim navijačima biti bolje. Naravno, vrlo su dobra ekipa, imaju igrače u Premijer ligi i Čempionšipu, dvojicu u Francuskoj. Kvalitet su pokazali protiv Turske gdje je bilo 0:0. Biće sasvim drugačija utakmica nego na Islandu, mislim da ćemo biti mnogo agresivniji i kvalitet će doći do izražaja.

Prosinečki je prokomentarisao i učinak Nikole Krstovića, koji je djelovao nervozan zbog činjenice da nije dobijao mnogo lopti.

- Krstović je imao dvije šanse, mogao je bolje da reaguje. Nije jednostavno, kad igraš u gostima manje je lopti i prostora gdje on može da reaguje, ali on je dobar u posljednje vrijeme. Imamo i Mugošu koji daje mnogo golova u Južnoj Koreji, iskusan je centarfor i nadamo se da može dati veliki doprinos.

Velšane u Ligi nacija sa klupe predvodi Kreg Belami i to je za ovu selekciju novi početak.

- Belami je donio agresivnost jer je i on kao igrač bio malo,,ekstreman“ i želi da mu ekipa tako igra. Motivisani su, a ne igraju samo na duge lopte, imaju kvalitet i na zemlji – poručio je Robert Prosinečki.

Sjutrašnja utakmica na stadionu kraj Bistrice počinje u 20:45 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 13:05