Предсједник Удружења кошаркашких судија Црне Горе: Игор Драгојевић / - фото: УКСЦГ
04/06/2021 u 13:59 h
Nikola JovanovićNikola Jovanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судије: Пековићу, УЛЕБ не постоји, како радимо против интереса ФИБА кад смо арбитри са ФИБА лиценцама?

Из Удружења кошаркашких судија Црне Горе поручују да је апсурдан одговор предсједника КСЦГ да Кољеншић, Драгојевић и Савовић не суде домаћа такмичења јер дијеле правду на утакмицама Еврокупа и Евролиге из разлога што Будућност и Морнар наступају управо у тим европским такмичењима

Зашто најбољи црногорски абритри Милош Кољеншић, Игор Драгојевић и Радош Савовић не суде домаћа такмичења питање је свих питања.

Новоизабрани предсједник Кошаркашког савеза Црне Горе Никола Пековић је у одговору навео да предност имају арбитри који суде ФИБА такмичења.

Тим поводом су реаговали из Удружења кошаркашких судија Црне Горе, изражавајући жаљене што морају да полемишу са легендарним центром, јер је њему подметнут „врућ кромпир” oд претходне гарнитуре коjа jе водила КСЦГ.

Проблем су креирала управо господа из прошлог сазива КСЦГ и датира одавно, а ми (Кољеншић, Драгоjевић, Савовић) ни до дана данашњег нисмо добили нити писмено, нити усмено, обjашњење одлуке о забрани суђења лига под окриљем КСЦГ. Зашто сте Ви г-дине предсjедниче осjетили потребу да одговорите, послије толико мjесеци наших неуспjешних покушаjа да од њих добиjемо одговор и преузмете на себе оваj терет, нама неће бити jасно. Као удружење смо имали jако увjерење да ћете се издигнути изнад ових неоснованих напада и схватити потребу сарадње са већинским диjелом судиjа, тj. Удружењем кошаркашких судиjа Црне Горе. УКСЦГ броjи све судиjе са простора Црне Горе, осим двоjице колега коjи су директно потчињени бившим (и садашњим) структурама у савезу и нарушаваjу концепт непристрасности као главни основ нашег постоjања. Ако буде потребе, поjаснићу и зашто, али сви знамо да за тим нема потребе – наводи се у саопштењу које потписао предсјендик УКСЦГ, Игор Драгојевић.

Арбитри желе да издвоје нове и свјеже снаге Савеза (Пековића и генералног секретара), за коjе искрено сматрају да у будућности могу дониjети бољитак и издићи црногорску кошарку на виши ниво.

Исто тако, из наjбоље намjере, желимо да вам укажемо да сте у допису према нама, направили велики број недопустивих грешака, коjе су вам или интерпретиране погрешно или нисте довољно упознати са тренутним стањем. Недопустиво jе да jедна озбиљна организациjа попут КСЦГ у званичном допису jавно износи веома опасне формулациjе о супротстављености наjjачих европских лига? Да ли су господа из КСЦГ свjесни могућих последица ових jавних иступања по црногорску кошарку тj. клубове коjи наступаjу у Еврокупу? Да ли знате да УЛЕБ као организациjа коjа по вама управља Евролигом (?!) не постоjи дужи низ година, а ви се у званичном допису позивате на наше учешће према њима?! Ваш допис jе jако збуњуjућ за све коjи се баве европском и нашом кошарком.

У УКСЦГ су стекли утисак да КСЦГ не жели сарадњу, што поткрепљују чињеницом да им Пековић није одговорио ни на једно питање постављено у допису од 18.05.2021. године, већ је писао о односу ФИБА и УЛЕБ-а (судије подсјећају да та организациjа не постоjи већ дужи низ година, већ jе то „Euroleague basketball” коjа ради под окриљем ЕКА организациjе), инсинуираjући да судиjе коjи су чланови УКСЦГ, а конкретно Кољеншић, Драгоjевић и Савовић ниjесу приклоњени ФИБА, већ наводно „УЛЕБ-у”, коjи jе супротстављена организациjа ФИБА.

То jе по нашем мишљењу озбиљна оптужба, коjа ниjе поткриjепљена ниjедном чињеницом и за нас jе врло изненађуjућа – наводе из УКСЦГ

Арбитри су подсjетили Пековића да jе у претходном саставу КСЦГ, њихово удружење дало значаjан допринос функционисању кошаркашког, тj. судиjског система и едукацији младих судија у држави.

Ваш одговор у коjем нас позивате да се придружимо „вашем систему” сматрамо непотребним, при чињеници да су управо двоjица од троjице судиjа поменуте у нашем допису – напомињу судије.

Удружењу кошаркашких судија Црне Горе је чудна Пековићева тврдња да „УКСЦГ своjим активним учешћем на утакмицама под окриљем УЛЕБ-а наjдиректниjе даjе подршку њиховом концепту, а самим тим ради против интереса ФИБА и КСЦГ”??!!

 – Удружење кошаркашких судиjа Црне Горе jе невладина организациjа коjа окупља све кошаркашке судиjе у Црноj Гори и као такви смо по Статуту КСЦГ дио Скупштине КСЦГ, а у њеном саставу су и ФИБА судиjе, Евролигашке судиjе, АБА судиjе, националне судиjе, па према томе чуди толико непознавање или намjера за погрешним информисањем jавности? УКСЦГ нема апсолутно никакву активност на утакмицама под окриљем поменуте организациjе и чак не капирамо значење коjе има Ваша реченица? Не можемо прихватити Ваш став да активним учешћем на утакмицама под окриљем Euroleague basketball директно радимо против интереса ФИБА и КСЦГ. Оваква опаска не само да ниjе тачна, већ то поткрепљуjемо и jасним и лако провjерљивим доказом да смо лиценциране судиjе за ФИБА, па ако радимо против интереса ФИБА сигурно не би добили лиценцу на двиjе наредне године. Такође указуjемо на чињеницу да смо jедина земља коjа забрањуjе своjим судиjама да суде националне лиге, због суђења у лигама ван наших граница, како год се оне звале и ко год да их организуjе. Поред наведеног, овакав Ваш став не поткрепљуjе ни чињеница да су наша два наjвећа и наjуспjешниjа клуба, коjи играjу такмичење под окриљем Euroleague basketball, управо играла финале Купа Црне Горе, па би се тумачењем оваквог Вашег одговора, аутоматски могао извести закључак да поменута два клуба не могу да играjу утакмице под окриљем КСЦГ. Да ли jе потребно да помињемо и наше тренере у поменутом такмичењу или контролоре и делегате? Зашто се таргетираjу само судиjе, односно поменута троjка, а не и сви учесници под окриљем ЕЛБ такмичења, jасно jе само вама и зато желимо да нам то саопштите jавно, односно званично, без увиjене форме као што сте то урадили сада. Нећемо дозволити никоме да се на оваj начин поиграва са нашим именима и свиме што смо урадили за црногорску кошарку и судиjску организациjу КСЦГ – наводи се у саопштњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:00