Dragan Pešić / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
29/06/2024 u 09:34 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dragan Pešić direktor Programa za atletiku i kros na Univerzitetu u Šarlotu

Pored funkcije direktora programa crnogorski atletski reprezentativac obavlja dužnosti trenera za višeboje, vertikalne skokove i trčanje preko prepona

Crnogorski reprezentativac u desetoboju, Cetinjanin Dragan Pešić, imenovan je za novog direktora Programa za atletiku i kros na Queens University u Šarlotu. Prema zvaničnom sajtu univerziteta, Pešić preuzima ovu poziciju nakon istorijske sezone 2023-2024, u kojoj je 10 Royalsa osvojilo medalje na konferencijskim takmičenjima, uključujući četiri prvaka konferencije.

-Čast mi je da preuzmem ulogu direktora za atletiku i kros na Queens University u Šarlotu. Ovaj program ima ogroman potencijal i željan sam da vodim naše posvećene sportiste ka postizanju naših ciljeva. Moj takmičarski duh me pokreće da regrutujem vrhunske talente, od istaknutih takmičara do onih sa neiskorišćenim potencijalom. Spreman sam da podignem naš program na nove visine, rekao je Dragan Pešić.

Tokom svoje dosadašnje trenerske karijere u Šarlotu, Pešićevi atletičari su za samo 2,5 godine obarali školske i konferencijske rekorde u više disciplina, uključujući petoboj i sedmoboj, 400 m, 60 m prepone, skok uvis, desetoboj, 100 m, 400 m, 100 m prepone, 400 m prepone. Pešić se dokazao kao trener stvarajući takmičare koji su se kvalifikovali na prvenstva Sjedinjenih Američkih Država u sedmoboju, kao i na svjetskim juniorskim prvenstvima u desetoboju. Na međunarodnoj sceni, njegova takmičarka Lucy Walliker je ove godine osvojila bronzanu medalju na prvenstvu Velike Britanije u skoku uvis.

Pored funkcije direktora programa, Pešić obavlja dužnosti trenera za višeboje, vertikalne skokove i trčanje preko prepona. Bacačke discipline pokriva Kyle Helf, dugogodišnji kanadski reprezentativac u bacanju kugle, dok je trener za sprint Bianca Knight, koja je sa američkim timom u štafeti 4x100m osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, postavivši novi svjetski i olimpijski rekord koji je i danas aktuelan.

image

Pešić sa svojim višebojkama

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Dragan Pešić u svom timu ima dvije talentovane atletičarke iz Crne Gore, Miu Milašinović, članicu AK Sanja iz Bara u sedmoboju, a od ove godine timu će se priključiti i Vesna Kljajević, članica AK Tara iz Mojkovca, koja će ove godine predstavljati Crnu Goru na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Peruu. Ona neće biti jedina predstavnica Royalsa u Peruu, jer je Pešićev atletičar Job Van Keulen iz Holandije ovog maja na takmičenju konferencije ispunio normu u desetoboju. Na Pešićevom rosteru nalaze se i atletičari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Francuske, Estonije i Velike Britanije.

Dragan Pešić je najmlađi glavni trener u prvoj diviziji NCAA, što predstavlja izuzetan uspjeh samo po sebi. Pored toga, činjenica da je internacionalac koji je postigao ovakav nivo uspjeha u američkom univerzitetskom sportu čini njegovu priču još impresivnijom. U prvoj diviziji NCAA, gdje se takmiče neki od najboljih sportista Amerike, ali i cijelog svijeta, rijetko je vidjeti internacionalca na poziciji glavnog trenera, posebno u tako mladoj dobi.

image

I dalje aktivni reprezentativac Crne Gore

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pored svih obaveza i dužnosti koje sprovodi svakog dana Dragan Pešić, 30-godišnji Cetinjanin i dalje se aktivno bavi desetobojem i predstavlja Crnu Goru na zavidnom nivou. Na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu u Turskoj prošlog mjeseca osvojio je srebrnu medalju u desetoboju, što je njegova šesta medalja sa balkanskih seniorskih prvenstava. Prošle godine donio je najviše bodova reprezentaciji Crne Gore na ekipnom prvenstvu Evrope u Poljskoj, sakupivši 23 boda. U dosadašnjoj karijeri bio je seniorski šampion Crne Gore 27 puta, uprkos tome što je nekoliko šampionata propustio zbog obaveza u Americi.

Pešić je 2014. otišao u Ameriku kao student, gdje je završio tri fakulteta: menadžment u internacionalnom biznisu, master u biznis administraciji, i master u obrazovanju – smjer trener. Poseduje sertifikat u akademskom savjetovanju studenata. U svojoj četvorogodišnjoj atletskoj karijeri na NCAA DII, Pešić je tri puta učestvovao na nacionalnim prvenstvima reprezentujući svoju školu – Angelo State iz Teksasa, a njegov najbolji individualni uspjeh bilo je osvajanje četvrtog mjesta na nacionalnom šampionatu. Na šampionatu 2019. godine, njegov tim je osvojio drugo mjesto. Na jesen 2019. godine počeo je sa radom kao pomoćni trener na Angelo State-u gde je za period od 1,5 godina stvorio nacionalnog prvaka u bacanju koplja i desetoboju, nakon čega je prešao u Šarlot gdje je kao trener za svega 2,5 godine pokazao izuzetne rezultate zbog čega mu je bila dodeljena titula pomoćnog trenera godine jugoistočne regije. Pešić obavlja funkciju direktora cjelokupnog programa za atletiku i kros i glavni je trener.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ASCGDRAGAN PEŠIĆ
29. jun 2024 09:38