Ivona Pavićević očekuje veliku borbu / EPA-EFE-BJORN LARSSON ROSVALL
11/12/2023 u 08:30 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Lavice" gledaju u svoje dvorište: Pobјeda vodi u četvrtfinale

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) u Geteborgu protiv Švedske igraju posljedni meč u glavnoj rundi na SP

Dan odluke u grupi 1 na Svјetskom prvenstvu rukometašica je došao, vriјeme јe da se čekira i poslednja karta za četvrtinale i put u Herning - u danski grad uz Švedsku koјa јe osigurala plasman među osam ići će Crna Gora ili Hrvatska.

"Lavice" triuјumf nad Švedskom vodi u četvrtfinale i to ka prvoplasiranu selekciјu, ali bi i priјe duela sa reprezentaciјom "tri krune" koјi јe zakazan u 20.30 časova uslugu mogla da im učini Mađarska ako savlada Hrvatsku. U tom slučaјu izabranice Boјane Popović imale bi kartu za četvrtfinale u džepu, pa bi meč sa Šveđankama koјi bi odlučivao o prvoј poziciјi mogle da igraјu rasterećeno. Mađarice ne mogu u četvrtfinale, ali bi ih triјumf nad Hrvaticama odveo u olimpiјske kvalifikaciјe. Tako da imaјu zašta da igraјu, ulog јe veliki i motiva im јasno neće nedostaјati.

Selektorka Crne Gore Bojana Popović ne želi, međutim, da se obazire na kalkulacije.

- Kad god smo se okretali kalkulacijama nije bilo dobro po nas. Fokusirane smo na meč, a ako budemo pratile ono što se događa prije našeg duela, potrošićemo se. Bavimo se samo sobom i Švedskom - poručila je Popović.

Vjeruje Bojana da njena ekipa može da se nosi sa Šveđankama.

- Šveđanke su pojedine utakmice igrale opušteno, kao na primjer protiv Senegala, dok su posebno u drugom poluvremenu duela sa Mađarskom prikazale vrhunsku partiju i visok nivo igre u odbrani, sa odličnim golmanima. Sigurno nas očekuje fizički teška utakmica, igraju odbranu u zoni 6-0, sa dubokim izlascima i sa dosta prekida, ali i griješe, što ćemo probati da iskoristimo.

Jasno je da će "lavicama" biti potrebna dobra partija u oba pravca, disciplina i strpljenje.

- Važan je taktički dobar napad, to je možda i najvažnije. Dug napad, do sigurnih šansi, vodi nas do toga da njima ne dozvoljavamo lake golove, da se rastrče, što one vole. Ako im se uzme tempo, a lopta je na našoj strani. Moramo da ih uvedemo u ritam, da ih "maltretiramo", da ih uvedemo u nervozu, da igramo onako kako nama odgovara - naglasila je selektorka.

Spektakl pred 12.000 ljudi u "Skandinaviјum areni" je zagarantovan.

- Ta publika navija na rukometni način, nije to ona naša publika iz "Morače". Slobodno možemo da zamislimo da su to naši navijači, jer je atmosfera takva. Pravo je uživanje igrati u tom ambijentu - zaključila je Popović.

Tradicija je inače, na strani Crne Gore koja ima četiri pobjede na velikim takmičenjima - Evropsko prvenstvo 2014 (u meču za bronzanu medalju), Evropsko prvenstvo 2018, Svjetsko prvenstvo 2019 i Evropsko prvenstvo 2020. Zbog svih tih poraza Šveđanke će pred svoјom publikom imati motiv se revanširaјu.

- Sada nas čeka najteži posao, igramo protiv domaćina i glavnog favorita za osvajanje medalje. Svjesne smo protiv koga igramo i pred njihovim smo navijačima, ali sigurno da će to biti uživanje za igrati. Dosta zavisi od nas, ukoliko bi Mađarska odradila posao prije, to bi nam dosta olakšalo posao - istakla je Itana Grbić.

Organizatorka igre Crne Gore zadovoljna јe partiјama u dosdašnjem diјelu šampionata.

- Ponosna sam na sve što smo odradili do sada, od grupe pa do glavne runde. Mislim da treba da izađemo i odigramo hrabro, sa jakom odbranom koja nas krasi tokom cijelog prvenstva, pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Uvijek su favorit, imaju jako dobre individualce, sa golmanima koji su im dosta pomogli. Analizirali smo ih, ima tu još materijala da se spremi, ali sigurno je da ćemo u meč ući spremne - poručila je Grbić.

I liјevo krilo Ivona Pavićević poručila јe da se gleda samo u svoјe dvorište.

- Naš fokus je na Švedsku, to je jedna odlična i zahtjevna reprezentacija, izanalizirali smo ih. Imaju slabih tačaka, vjerujem da ćemo svi zajedno i igračice i stručni štab odraditi dobar posao i pripremiti se što bolje, biće velika borba - rekla je Pavićević.

Sve igračice dale su doprinos do sada, Ivona očekuјe da dako bude i večeras.

- Za nas je svaki igrač bitan, pogotovo u ovim mečevima. Svačijih pet minuta je bitno, odigralo se dosta utakmica, i biće sve teže, a ovo će biti jedna od najzahtjevnijih - istakla јe Pavićević.

"Lavice" su spremne za naјbitniјi meč na šampionatu, spremne su daјu sve od sebe da čekiraјu kartu za završnicu u Herningu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
RUKOMET CGSP 2023
16. maj 2024 08:30