Sa promocije dokumentarnog filma ”Kralj” / -FOTO: MUNDIJAL PRIJATELJSTVA
20/10/2024 u 21:10 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Počela sportska bajka u Ulcinju

Treći Mundijal prijateljstva otvorio je dugometražni dokumentarni film o paraolimpijcu Darku Kralju, evropskom, svjetskom i paraolimpijskom šampionu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle

Svečano otvaranje biče upriličeno sjutra u podne na Maloj plaži, ali sportska bajka u Ulcinju je već počela - treći Mundijal prijateljstva, koji je okupio više stotina fudbalera, sportista i sportskih radnika bivše SFR Jugoslavije krenuo je zvanično danas promocijom dokumentarnog filma "Kralj", autora Dejana Aćimovića.

Zahvaljujući glavnom incijatoru manifestacije Pavlu Pepđonoviću, ulcinjskom privredniku, bivšem košarkašu i sportskom radniku gosti najjužnije crnogorske opštine su brojni sportisti koji su nosili dres i pod zastravom bivše države osvajali medalje na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima.

Manifestaciju, pod nazivom "Pružimo ruku jedni drugima, samo nam je ljubav potrebna", otvorio je dugometražni dokumentarni film o paraolimpijcu Darku Kralju, evropskom, svjetskom i paraolimpijskom šampionu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle.

Darko je jedini sportista u istoriji sporta, koji je na jednom od najvećih svjetskih takmičenјa, (Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu), rušio svjetski rekord čak pet puta u samo jednom danu!

Nijednom sportisti u svijetu, ni u jednom sportu, do danas nije uspjelo da napravi takav podvig.

Organizator Mundijala prijateljstva je prvi dan manifestacije nazvao Danom sporta, paraolimpizma i igara mladih, a nakon filma održana je i panel diskusija o problemima i preprekama u paraolimpizmu.

image

Predsjednici POK-a iz regiona održali panel

-FOTO: MINA

Panelisti su bili predsjednici Paraolimpijskih komiteta Crne Gore Igor Tomić, Hrvatske Ratko Kovačić, Bosne i Hercegovine Sabahudin Delalić i Srbije Zoran Mićović.

Crnogorski pokret predstavljali su i paraolimpijac Milan Đinović i generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Miloš Ranitović.

Za sjutra pored svečanog otvaranja, predstavljanja i obraćanja gostiju planirana je i promocija dokumentarnog filma "Dogodilo se – Ratko Rudić" od 18 sati.

U utorak planiran je obilazak Muzeja i tvrđave, sadnja Balkanskog drveta mira i promocija dokumentarnog filma poznatog bosanskohercegovačkog sportskog novinara i producenta Muhameda Bikića "Olimpijada u Sarajevu".

Nekadašnji fudbalski, košarkaški, rukometni, vaterpolo i bokserski asovi, rvači, šahisti i atletičari sa Balkana nisu mogli da kažu "ne" Pavlu Pepđonoviću.

Ulcinj je treću godinu zaredom na nogama.

Treći Mundijal prijatelјstva će biti nikad brojniji. Akreditovano je čak 100 novinara iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Albanije, pa će iz Ulcinja biti poslata snažna poruka regionu, Evropi i cijelom svijetu.

Poruka prijateljstva, ljubavi i mira, jer kako reče Pavle Peđonović, Ulcinj će u naredna tri dana biti glavni grad svjetskog sporta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 21:26