Pobjeda šahistkinja / -FOTO: ŠSCG
14/09/2024 u 22:10 h
M.Đ.M.Đ.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prvi poraz muške ekipe, dame nadigrale Novi Zeland

Polovičan uspjeh crnogorskih reprezentacija u četvrtom kolu 45. Šahovske Olimpijade u Budimpešti - muškarci su poraženi od Azerbejdžana 3:1, dok su dame savladale Novi Zeland 3,5:0,5.

Muška šahovska reprezentacija, uprkos odličnoj igri, nije iznenadila favorizovane Azere. Aktuelni prvak države i heroj u pobjedi protiv Francuske, Nikita Petrov, lako je crnim figurama remizirao na drugoj tabli sa učesnikom prethodnog Turnira kandidata, Nidžatom Abasovom, a kada je Nikola Đukić remizirao sa Raufom Mamedovom na trećoj tabli, činilo se da je naša reprezentacija nadomak novog velikog rezultata.

Denis Kadrić je imao perspektivnu poziciju protiv Ajdina Sulejmanlija, a onda je grubom greškom dozvolio rasplet nakon kojeg više nije mogao da zaustavi promociju protivničkog a pješaka u damu.

Luka Drašković se na četvrtoj tabli dugo branio od naleta nekadašnjeg drugog igrača svijeta, Šahrijara Mamđarova, koji je iskoristio Lukine neopreznosti u završnici i postavio konačnih 3:1. To je prvi poraz naše reprezentacije nakon tri startne pobjede.

Dame su opravdale ulogu favorita protiv reprezentacije Novog Zelanda. Sigurne su bile Aleksandra Žerebcova, Aljona Skvorcova i Aleksandra Milović koje su upisale nove pobjede, a remi Nikoline Koljević nije pokvario slavlje naše ženske ekipe.

Naša ekipa nakon četiri kola na svom kontu ima tri pobjede i jedan poraz od Gruzije. Dame pružaju sjajne igre i djeluje da posle niza godina imamo konkurentnu žensku reprezentaciju, koja može da napravi iskorak u odnosu na prethodne rezultate.

Obje naše ekipe mogu biti zadovoljne prikazanim igrama, a sa tri pobjede nakon četiri kola nalaze se u gornjem dijelu tabele. Peto kolo na programu je sjutra od 15 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:10