Формула 1 / - Фото: Твитер
19/03/2022 u 07:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У недјељу почиње нова сезона Формуле 1

Нова сезона у шампионату Формуле 1, 73. по реду, уз низ нових правила, почиње у недјељу трком за Велику награду Бахреина

Програм ће на стази Сахир почети првим слободним тренингом у петак од 13 часова, три сата касниjе на распореду jе други тренинг, док се трећи одржава у суботу од 13 часова.

Квалификациjе пред трку почињу у суботу од 16 часова, а прва овосезонска трка вози се у недјељу у исто вријеме.

Титулу свјетског првака брани возач Ред Була Холандjанин Макс Верстапен, коjи jе прошле сезоне до укупне побједе стигао у последњем кругу последње трке у Абу Дабиjу, након контроверзне завршнице, у коjоj jе претекао возача Мерцедеса Луиса Хамилтона и онемогућио га да освоjи рекордну осму титулу.

Одлуке у последњоj трци прошле сезоне утицале су на отказ директору трка у шампионату Маjклу Масиjу, а довеле су и до промјена правила приликом изласка на стазу сигурносног возила.

На тоj трци Маси jе дозволио само петорици возача између Хамилтона и Верстапена да удjу у исти круг са водећим прије поновног старта, а од ове сезоне правило гласи да ће у исти круг ући или сви или ниjедан возач, у складу са одлуком дирекциjе трке.

Правила су промијењена и по питанjу бодовног систетма. Прошле године возачима jе у Белгиjи додијељена половина бодова, иако су одвезли само два круга у кишним условима иза сигурносног возила.

Од ове сезоне тркачи ће морати да одвезу наjмање два круга под зеленом заставом. У случаjу да се одржи мање од 25 одсто трке само петорица наjбољих добиће бодове (6-4-3-2-1). Ако се одвезе између 25 и 50 одсто трке бодови се додјељуjу деветорици возача (13-10-8-6-5-4-3-2-1), док ће између 50 и 75 одсто завршене трке донијети бодове десеторици возача (19-14-12-9-8-6-5-3-2-1).

Ову сезону обиљежиће и техничке промјене на болидима попут коришћења гума пречника 18 инча (46 центиметра), умјесто досадашњих 13-инчних гума. Таква промена довешће до повећања тежине болида за око 50 килограма.

Промјене ће се десити и у погледу аеродинамике и шасиjе болида, а процењуjе се да ће нови болиди бити спориjи за око 3,5 секунди у односу на прошлогодишње.

Спринт трке коjе су уведене прошле сезоне остаће у календару и возиће се за Велику награду Емилиjе Ромање (24. април), Велику награду Аустриjе (10. jул) и за Веллику награду Бразила (13. новембар).

Бодове ће сада осваjати осам наjбољих возача у спринт трци, уместо досадашње троjице возача, а спринт ће и ове сезоне одлучивати о стартним позициjама пред главну трку. Наjбржи круг у главноj трци доносиће и даље додатни бод, уколико возач буде медjу 10 наjбољих.

Наjвећа промјена међу возачима jе прелазак Џорџа Расела из Вилиjамса у Мерцедес, где ће наслиједити Валтериjа Ботаса, коjи ће од сада возити у Алфа Ромеу.

За шваjцарски тим ће ове сезоне возити и први кинески возач у историjи шампионата Гуању Џоу, док ће за Вилиjамс наступати Таjланђанин Александер Албон.

Пред сам почетак сезоне због воjне интервенциjе Русиjе у Украjини отказ у екипи Хаса добио jе руски возач Никита Мазепин, а њега ће замијенити Данац Кевин Магнусен.

Титулу у конкуренциjи конструктора брани осмоструки шампион Мерцедес.

Укупно ће бити одржане 22 трке, пошто jе отказана трка за Велику награду Русиjе у Сочиjу, а први пут возиће се трка за Велику награду Маjамиjа (8. маj).

Сезона би требало да се заврши трком за Велику награду Абу Дабиjа, 20. новембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:43