Чека ли црногорске спортисте судбина руских? / - Интернет илустрација
24/09/2021 u 20:14 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поражавајуће је да наши спортисти наступају без државних симбола

Све што је потребно да се уради како би се избјегла ова ситуација, јесте да Скупштина Црне Горе промијени два члана Закона о спорту

Националне анти-допинг агенције Црне Горе, Румуније, Тајланда, Сјеверне Кореје, Индонезије, нису у потпуности примијениле нову верзију анти-допинг кодекса за 2021. годину у својим правним структурама због чега спортистима из ових земаља пријети суспензија са великих међународних такмичења.

Да би избјећи овакву казну, и, евентуално наступање наших спортиста без државних симбола, потребно је да се правна акта, поменутих држава међу којима је и Црна Гора, ускладе са Светским анти-допинг кодексом који је усвојила Светска анти-допинг агенција (WADA).

У сличној ситуацији били су спортисти Русије, који су на посљедњим Олимпијским играма у Токију, одржаним љетос, наступали као Руски Олимпијски комитет, те нису имали право наступа са државним обиљежјима, заставом и химном, већ су се на постоља пели са заставом Комитета, а умјесто националне химне пуштан је клавирски концерт Чајковског. 

Ипак излаз из ове ситуације је могућ, обзиром да је средином мјесеца, реакцијом Министарства просвјете, науке, културе и спорта ова одлука одложена. А до ове ситуације довео је највјероватније нерад унутар Директората за спорт.

Све што је потребно да се уради како би се избјегла ова ситуација, јесте да Скупштина Црне Горе промијени два члана Закона о спорту. У једном од спорна два члана Закона треба да стоји да у анти-допинг комисији морају бити љекари, правници, економисти... Други спорни члан треба да садржи, да Закон ступа на снагу за седам дана, или даном објављивања у Службеном листу... Дакле ситуација је више него једноставна за ријешити и спријечити евентуалне суспензије, а то би експресно могла да ријеши Скупштина, иако је времена све мање. Црногорским спортистима свакако није мјесто међу државама чијим спортистима је раније утврђивано присуство недозвољених супстанци. 

Црногорски спортисти су истакли да је ситуација прилично необична али да се надају да до суспензије и наступа без државних симбола неће доћи.

Одбојкашки репрезентативац Војин Ћаћић истиче да би наступ без државних симбола био веома лоша ствар за црногорски спорт.

– Знамо шта се десило Русима на Олимпијским играма, кад нису играли под својом заставом. Мислим да не играти под својом заставом на великим такмичењима је поражавајуће, јер сви ми који играмо за репрезентацију то радимо јер волимо своју земљу и увијек дајемо све од себе за њу. Сигурно би таква ситуација била необична и немотивишућа, мада у случају да до тога дође да наступамо без наших симбола, то би код спортиста могло да изазове неки инат и да можда остваримо боље резултате него до сада. Не знам чији је све ово пропуст, шта се тачно десило, али надамо се да ће се и ова ситуација ријешити – поручио је Ћаћић.

Селектор ватерполо репрезентације Владимир Гојковић истакао је да се нада да до суспензије наших спортиста неће доћи, те да ће и на наредним великим спортским смотрама наши спортисти наступати са обиљежјима наше државе.

– Мислим да Црна Гора није једина која се налази у овој ситуацији, иако се о овој теми говори већ неко вријеме, те да ће се све урадити да до тога не дође. Вјерујем да ће се тај спорни правилник брзо регулисати, како не би били у ситуацији да се такмичимо без заставе и без химне. Мислим да је ово неко упозорење, овакве ствари су се и раније дешавале, али да ће се све ријешити, те да ће наши спортисти и на наредним великим такмичењима наступати под државним симболима – казао је Гојковић

Тренер у ПВК „Јадран” Милица Ћоровић, истакла је такође да вјерује да ће се ова ситуација ријешити на прави начин, те да ће наши спортисти наставити да наступају под државним симболима.

– Спортисти морају наступати под државним симболима, и то је за мене неупитно. Тренутно сам на такмичењу у Сарајеву са младим надама „Јадрана”, који наступају са својим симболима, и то је за мене неупитно. Дакле, надам се да нећемо доћи у ту ситуацију, али да ће се нашим спортистима омогућити да наступају са државним симболима јер спортисти представљају државу, а не себе. Спортисти су најбољи репрезенти наше државе – истакла је Ћоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:58