Rafael Nadal / -FOTO: EPA
10/10/2024 u 18:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hvalospjevi za Nadala: "Legenda", "ratnik", "najveća inspiracija"

Legendrani Španac je danas objavio da će posljednji nastup u karijeri imati tokom završnog turnira Dejvis kupa u Malagi od 19. do 24. novembra

"Legenda", "ratnik", "najveća inspiracija", samo su neki od komentara nakon što je legendarni španski teniser Rafael Nadal (38) objavio da završava igračku karijeru.

Nadal je danas objavio da će posljednji nastup u karijeri imati tokom završnog turnira Dejvis kupa u Malagi od 19. do 24. novembra.

Legendarni ljevoruki Španac karijeru završava sa 22 grend slema u 30 finala i s nevjerovatnih 14 trofeja osvojenih na Rolan Garosu, na kojem je ostvario 112 pobjeda uz samo četiri poraza.

Osvojio je 92 titule u pojedinačnoj konkurenciji i još 11 u dublu na ATP Turu. Do "broja 1" na ATP listi prvi put je došao u avgustu 2018., a na vrhu je proveo ukupno 209 nedjelja. Ima zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji iz Pekinga 2008., a osvojio je zlato i u u dublu 2016. u Rio de Žaneiru s Markom Lopesom. Sa reprezentacijom Španije je četiri puta trijmfivao u Dejvis Kupu (2004., 2009., 2011. i 2019.), takmičenju na kojem će i završiti svoj igrački put.

- Kakva karijera, Rafa! Uvijek sam se nadao da ovaj dan nikada neće doći. Hvala ti na nezaboravnim uspomenama i svim tvojim dostignučima u igri koju volimo. Bila mi je apsolutna čast - napisao je Švajarac Rodžer Federer, veliki rival i prijatelj Španca, na Instagramu.

image
-

Oglasio se i jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Portugalac Kristijano Ronaldo.

- Vaša predanost, vaša strast i vaš nevjerovatan talenat nadahnuli su milione ljudi širom svijeta. Bila mi je čast pratiti vaše putovanje i moći vas smatrati prijateljem - napisao je CR7 na Instagramu.

Javila se i ikona španskog fudbala Andres Inijesta.

- Čestitam na vašoj izuzetnoj karijeri i nasleđu koje ostavljate iza sebe.

Nadalu je na sjajnoj karijeri čestitao i sjajni francuski fudbaler Kilijan Mbape.

- Čestitam na tvojoj karijeri, Rafa, ti si primjer kao igrač i kao osoba. Uživaj u svojoj penziji, uvijek ćeš biti legenda.

Bivši špasnki biciklist Alberto Kontador na X je zahvalio Nadalu na svemu što je dao sportu.

- Puno vam hvala na svemu što ste nam dali zahvaljujući svom trudu i odricanju tokom toliko godina.

Trenutno prvi tensier svijeta Italijan Janik Siner je poručio kako je Nadal "nevjerovatna osoba".

- On je nevjerojatna osoba. Naučio nas je kako se ponašati na terenu, kako rješavati situacije na terenu. Takođe nas je naučio da ostanemo skromni, da se ne mijenjamo s uspjehom - poručio je Italijan.

- Imali smo svoje razlike, ali ti si bio đavolski dobar ratnik. Najljepše želje za sve što dolazi, poručio je australijski teniser Nik Kirjos na X-u.

- Ti si me natjerao da zavolim tenis - kazao je španski golman David de Hea.

Nadala, kojeg Španci smatraju jednim od najvećih sportista u istoriji, hvale i mediji.

- Ovo je trenutak, riječi koje nismo željeli čuti, i još uvijek ne želimo vjerovati - piše "Marka".

- Hvala ti Rafa što si donio ponos Španije na četiri strane svijeta - dodao je "AS".

image
-FOTO: REAL MADRID/TWITTER
"

Nadalu se zahvalio i njegov omiljeni fudbalski klub, Real Madrid.

- Real Madrid, njegov predsjednik i njegov upravni odbor žele pokazati svoje divljenje i naklonost jednoj od najvećih legendi španskog i svjetskog sporta svih vremena. Rafa Nadal je izvor ponosa za našu zemlju i primjer osnovnih vrijednosti sporta, s kojima je iskovao cijelu svoju izvanrednu karijeru - poručili su iz "Kraljevskog kluba".

- Jedan od najvećih sportista koje je naša zemlja dala. Hvala vam za vaše titule, vaše vrijednosti. Molimo vas da još jednom uzviknemo: VAMOS RAFA!!, objavila je španska fudbalska reprezentacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 06:37