Отворено првенство Европе у олимпијском једрењу / - фото: Т.В
20/05/2021 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тиват домаћин за 150 једриличара

Црна Гора се захваљуjући изнимним резултатима успjела сврстати раме уз раме са наjвећим jедриличарским земљама свиjета, а прилику да организуjе Европско првенство Тиват ниjе добио случаjно, истакао jе директор такмичења Илиjа Клакор

У организациjи Jедриличарског клуба Делфин и Европске ИЛЦА федерациjе, у Luštici Bay у Тивту ће од 9 -16.jуна бити одржано Отворено првенство Европе у класи ИЛЦА до 21 године, коjе ће окупити преко 150 jедриличара из 30 земаља Европе и свиjета.

Партнер и домаћин такмичења у ували Траште jе компаниjа Luštica Developmenт, а такмичење jе финансиjски подржала Општина Тиват.

У хотелу Čedi Luštica Bay (The Chedi Luštica Bay) данас jе одржана конференциjа за медиjе, на коjоj су о организациjи Отвореног првенства Европе и значаjу такмичења из спортске и перспективе jедрења као производа спортског туризма говорили директор такмичења, селектор црногорске ИЛЦА репрезентациjе и главни тренер JК Делфин Илиjа Клакор, предсjедник Општине Тиват Жељко Комненовић, предсjедник Црногорског jедриличарског савеза Предраг Вукчевић, директор Управе за спорт Василиjе Лалошевић, директорка Туристичке организациjе Тиват Даница Бањевић и менаџерка корпоративних комуникациjа Луштице Баy Маша Радуловић.

Црна Гора се захваљуjући изнимним резултатима успjела сврстати раме уз раме са наjвећим jедриличарским земљама свиjета, а прилику да организуjе Европско првенство Тиват ниjе добио случаjно, истакао jе директор такмичења, Илиjа Клакор.

– Након два одлагања због пандемиjе у 2020, веома смо задовољни што можемо потврдити да су Делфин, Тиват и Црна Гора овога jуна домаћини Отвореног првенства Европе за класу ИЛЦА до 21 године. Организациjа шампионата jе посљедица великог искорака коjи jе jедрење у Црноj Гори направило у резултатском и организационом смислу. Приjе двиjе године смо организовали Балканско првенство, сада смо добили шампионат Европе, а врло брзо ћемо бити и организатори ЕвропаКупа –  истакао jе Клакор.

JК Делфин ове године обиљежава 70 година континуираног рада на обуци младих jедриличара, а организациjа предстоjећег Европског првенства jош jе jедна потврда његовог спортског квалитета, али и снаге да Тиват и Црну Гору представи као атрактивну jедриличарску дестинациjу, поручио jе предсjедник Општине Тиват, Жељко Комненовић.

„Општина Тиват препознаjе ту снагу и енергиjу коjу Делфин несумњиво има, а она jе од великог значаjа за популаризациjу спорта међу младима и дjецом, за очување културе и начина живота своjствених Тивту, за сталну промоциjу Тивта као града у коjем су сви jедриличари добродошли. Локална управа ће увиjек, без задршке, подржавати овакве и сличне активности и учинити да сви заjедно будемо добри домаћини и претенденти на одличjа,“ поручио jе предсjедник Општине Тиват.

– Изградњом Марина насеља Luštica Bay са модерном марином и неопходном инфраструктуром, компаниjа Луштица Девелопмент jе отворила потпуно ново jедриличарско поље у Црноj Гори, а можда чак и jедно ново jедриличарско доба у Црноj Гори. Тиватским jедриличарима се самим тим и пружила прилику за изазовниjе тренинге на отвореном мору. Код нас, у ували Траште, припремили су се за сjаjне резултате, што jе сигурно доприниjело прилици да организуjемо Европско првенство у нашем акваториjуму – истакла jе сарадњу са црногорским jедриличарским клубовима Маша Радуловић, менаджерка корпоративних комуникациjа Luštice Bay.

Jедрење jе изградило Боку, jедрење има снагу да jе поведе путем одрживог развоjа, риjечи су предсjедника Црногорског jедриличарског савеза Предрага Вукчевића коjе jе додао да Европско првенство у условима пандемиjе доказуjе позициjу и потенциjале jедриличарског спорта.

– Захвални смо свим члановима JК Делфин, волонтерима и спортистима, као и институциjама и компаниjама коjи су доприњели да се организуjе првенство. Сви заjедно су уложили пуно енергиjе и жељу за напредовањем нашег спорта. Путоказ за успjешан рад jе повезивање  људи коjи воле jедрење, коjи живе за море и од мора –  поручио jе предсjедник ЦJС Предраг Вукчевић.

Директор Управе за спорт Министарства културе, просвjете, науке и спорта Василиjе Лалошевић истакао jе задовољство чињеницом да се Црна Гора уписуjе на мапу препознатљивих jедриличарских дестинациjа, као и намjеру Управе да подржи оваj спорт.

– Биће ово jош jедна прилика да промовишемо Црну Гору кроз спортску дjелатност и активност, али и да jе подстичемо и развиjамо, посебно код младих људи. Наше прелиjепо приморjе биће домаћин наjбољим младим jедриличарима Европе, па jе и то додатна прилика да се презентуjу сви туристички потенциjали – оциjенио jе Лалошевић.

Тиват jе већ предузео значаjне кораке у брендирању дестинациjе по критериjумима глобалне платформе Греен Дестинатионс, а JК Делфин са своjим активностима отвара простор за броjне нове активности унутар тог проjекта, нагласила jе директорка Туристичке организациjе Тиват Даница Бањевић.

– Европско првенство у jедрењу представља изузетно значаjан догађаj за промоциjу Тивта и Црне Горе као туристичке дестинациjе, усмjерене на развоj спортског и активног туризма и одрживог развоjа. Ово jе први догађаj у дестинациjи гдjе ћемо као организатори водити рачуна о еколошким аспектима, смањењу употребе пластике и пластичног отпада, што ће имати велики значаj у процесу приступа дестинациjе програму Греен Дестинатионс. Предност организовања оваквих догађаjа jе што и у нормалним околностима ова врста догађаjа има значаjних економских бенефита за дестинациjу, а нарочито сада након поновног успостављања путовања –  рекла jе Бањевић, нагласивши да су учесници међународних смотри будући промотери дестинациjе.

– Од jедриличара и jедриличарки коjи ће бранити углед Црне Горе очекуjем да пруже максимум. У конкуренциjи такмичара коjи ће се борити за мjесто на Олимпиjским играма у Паризу, тешко jе обећавати борбу за медаљу, али максимум на регатном пољу можемо да обећамо–  поручио jе са позициjе селектора црногорске ИЛЦА репрезентациjе директор такмичења Илиjа Клакор.

Клакор jе додао да ће у сваком сегменту организациjе на такмичењу бити строго примjењиване све мjере превенциjе од ширења инфекциjе ковид-19.

Отвореном првенству Европе за класу ИЛЦА до 21 године претходи Отворено првенство Црне Горе, коjе ће се у акваториjуму залива Траште одржати од 4-6.jуна. За сада jе, сем домаћих такмичара, учешће на регати у Луштица Баy потврдило неколико jедриличара из Француске и Хрватске, истакли су из JК Делфин захваливши компаниjи Луштица Девелопмент на домаћинству и подршци. Позвали су медиjе, туристичку и спортску jавност да испрате предстоjеће регате и допринесу да што љепше слике биjелих jедара дуж црногорских обала оду у свиjет.

Т.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:27