Механизација већ на терену / К.М.
06/06/2022 u 07:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пројекат вриједан 11,5 милиона на изградњи 7,7 км пута од Роса до комплекса Луштица беј стартује у јулу

Очекујемо да процедуру избора извођача радова завршимо за пар дана и онда ћемо пријавити почетак радова и надам се да ћемо у наредне двије до три седмице почети радове на Луштици, каже Боро Лучић

Изградња пута на Луштици, са херцегновске стране, у дужини од 7,7 километара од Роса до комплекса Луштица беј, почеће у јулу. Извођач је конзорцијум Briv Constraction i Besiks, а комплетан посао финансира Управа јавних радова Црне Горе. Процијењена вриједност пројекта износи близу 11,5 милиона еура. Израду пројектне документације вриједне око 100.000 еура финансирала је Општина Херцег Нови, пројектант је предузеће "Профил-инг" Бар, а ревидент "Proјectman" Подгорица. Према ријечима Бора Лучића, директора Управе јавних радова у току је избор надзора, а након тога се очекује и почетак радова. По њему, пут ће унаприједити живот мјештана и валоризовати потенцијале полуострва.

image

Боро Лучић

-к.м.

- Очекујемо да процедуру избора извођача радова завршимо за пар дана и онда ћемо пријавити почетак радова и надам се да ћемо у наредне двије до три седмице почети радове на Луштици - каже Лучић и истиче да ће нова саобраћајница мјештанима много значити, а омогућиће и валоризацију мјеста.

Радиће и током љета док траје забрана извођења радова

Наглашавају да радови неће ометати саобраћај, те да не очекују ни проблеме на терену.

- На дионицама гдје нема много саобраћаја радићемо током љета и док траје забрана. Траса је поприлично празна, нема инфраструктурних старих објеката који могу ометати послове. Траса је потпуно отворена, има доста ископа, преко 230.000 кубика, од чега 200.000 кубика у чврстој стјени. Захтијеван је посао, али ћемо све завршити - поручују из конзорцијума.

Наводи и да је изградња пута,између осталог, и захтјев инвеститора који гради комплекс Монтеросе.

- Изградњом овог пута биће убрзана изградња овог ризорта, а овим пројектом рјешавамо обавезе државе према инвеститору. Ово ће отворити могућност изградње и нових ризорта, али бољу повезаности са градовима у Црној Гори. У будућности се планира и повезаност са Херцег Новим кроз трајектну линију или изградњу подводног тунела, а кроз неколико планских докумената пројектује се и заобилазница. По Просторном плану општине Херцег Нови недостаје трајектна линија или подводни мост да повеже двије обале, казао је Лучић.

Из конзорцијума Briv Constraction i Besiks кажу да ће пут на Луштици бити модерна саобраћајница.

- Ријеч је о изградњи саобраћајнице у дужини од 7, 7 километара, пробијању потпуно новог пута. Премда је ријеч о локалном, имаће све елементе модерног магистралног пута. Радиће се паралелно сва инфраструктура, канализациона мрежа, енергетско напајање и телекомуникационе везе, појашњавају из конзорцијума Briv Constraction i Besiks.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:16