/ - PHOTO BY IVAN ALEKSIC ON UNSPLASH
22/02/2022 u 21:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦИНС и БИРН: Србија извезла ракете вриједне 4,7 милиона еура Мјанмару након пуча

Документација српског Минстарства трговине и туризма показује да је укупно 2.524 ненавођене ракете калибра 80мм извезено из Србије у Мјанмар у двије пошиљке

Србија је извезла ракете вредне 4,7 милиона евра Мјанмару 2021. пар дана након пуча који је довео до цивилног рата у тој земљи, а у мјесецима крвавих обрачуна који су услиједили Србија је издала још четири дозволе за извоз оружја, објавили су ЦИНС и БИРН, преноси Nova S.

Игноришући извјештаје о насиљу, убиствима и кршењу људских права, Србија је дозволила да се трговина оружјем спроведе и поред обавезе да власт повуче издате дозволе за извоз оружја које може бити коришћено за кршење људских права, према истраживању ЦИНС и БИРН.

Документација српског Минстарства трговине и туризма показује да је укупно 2.524 ненавођене ракете калибра 80мм извезено из Србије у Мјанмар у двије пошиљке: у јануару и фебруару 2021. године.

Оружје вриједности 4,7 милиона еура је извезла Југоимпорт СДПР, српска државна компанија која се бави трговином наоружања, војне опреме и трансфера технологије.

Прва пошиљка од 880 ракета је извршена 23. јануара, недељу дана прије него је мјанмарска војска преузела контролу над државом, након изборне побједе Националне лиге за демократију (НЛД) коју предводи Аунг Сан Су Ћи.

За следећу пошиљку 1.664 ракета, Србија је дала зелено свијетло 8. фебруара, када је пуч извршен у Мјанмару и када је земља клизила у насиље, наводи се у истраживању које су спровели Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), заједно са Балканском истраживачком мрежом (БИРН), мјанмарском организацијом Мyанмар Witness и холандском организацијом Lighthouse.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:19