/ - Фото: Муп РС (Дијана Хркаловић, Н1 (Миша Огњановић)
06/02/2022 u 20:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли ће истрага преко Дијане Хркаловић доћи до убица адвоката Мише Огњановића

Током каријере заступао је између осталих, бившег предсједника Србије Слободана Милошевића, наводног вођу „Земунског“ клана Луку Бојовића и једног од вођа навијача Партизана Ђорђа Прелића

Убиство београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића, ни три и по године касније није расвијетљено. Непознат је извршилац, али и наручилац његовог убиства, пише Nova S.

Нову наду бацају наводи Тужилаштва из оптужнице против бивше државне секретарке у Министарству полиције Србије  Дијане Хркаловић, док је Адвокатска комора Београда од Вишег суда и Тужилаштва затражила одговор на питање да ли је Огњановић био тајно праћен.

Током каријере заступао је између осталих, бившег предсједника Србије Слободана Милошевића, наводног вођу „Земунског“ клана Луку Бојовића и једног од вођа навијача Партизана Ђорђа Прелића. Драгослав Миша Огњановић, убијен је под и даље непознатим околностима јула 2018. године на Новом Београду. Због убиства колеге, обуставом рада штрајковали су адвокати. На њихову иницијативу формирано је и Стално радно тело за безбједност адвоката.

-Тада је у то стално тијело било укључено и Министарство правде и Министарство полиције, неко из Републичког јавног тужилаштва и представници наших комора. Такав извјештај (у вези са убиством) до дан данас не постоји и доста чланова Управног одбора (АКБ) је познавало покојног колегу. Због нефункционисања тадашњег сазива Адвокатске коморе Београда ми смо били принуђени да преузмемо то бреме на себе- каже адвокатица Сара Ел Сараг.

Бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић наредила је да се избрише готово 40 минута прислушкиваног разговора адвоката Драгослава Огњановића са криминалцем и кумом Луке Бојовића Драгославом Милорадовићем, пише у оптужници до које је дошао KRIK.

-Они су, како наводи Тужилаштво у оптужници, разговарали о томе како се Дијана Хркаловић виђа са криминалцима, као и даје уклонила неке доказе из поступка који се водио против Вељка Беливука због убиства на шинама. Осим тога, како наводи тужилац, они су спомињали и неке ствари из приватног живота Дијане Хркаловић и наводно то је био разлог због ког је она тражила да се овај снимак избрише-наводи Бојана Павловић из КРИК-а.

Милорадовић је убијен десетак дана, а Огњановић два мјесеца након њиховог прислушкиваног разговора. Знамо да је Милорадовић био на полицијским мјерама, да је био прислушкиван и праћен, а Огњановић...

-Из исказа који је дао полицајац Миленковић који је оптужен са Дијаном Хркаловић, закључује се да је он био посматран у оквиру једне полицијске акције и да је Огњановић посматран као дио криминалне групе- наводи Бојана Павловић.

Прије неколико дана Адвокатска комора Београда тражила је од Посебног одељења Вишег суда за организовани криминал и Тужилаштва за организовани криминал одговоре на питања да ли је Драгослав Огњановић био тајно праћен, сниман и да ли је надзирана његова комуникација. Кажу то је још у новембру тражено од Адвокатске коморе Србије, али она то није урадила.

-Са друге стране, Републичко јавно тужилаштво, с обзиром на то да је адвокатура дио правосуђа је требало да покрене самоиницијативно истрагу и да се позабави тиме- каже Сара Ел Сараг.

До сада, провладини таблоиди у овом случају циљали су на Хркаловић. Разлог - лична одмазда. У случају да се потврди да је мјера тајног праћења била одређена, из Коморе наводе да ће захтевати од Тужилаштва и Вишег суда да објаве ко је донео наредбу о тајном праћењу, на чији предлог и због ког кривичног дјела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 02:40