/ Фото: В.Лалић, РАС Србија
26/05/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђаци у Србији уче пјесме панонског морнара: Балашевић ушао у уџбенике

Учиће се пјесме "Д мол", "Девојка са чардаш ногама" и "Дрвена песма"

Познати кантаутор Ђорђе Балашевић ушао је у уџбенике музичке културе за основну школу у Србији.

Како пише Еуроњуз, од ове године у уџбенику за осми разред, издавачке куће Kлет, нашла се његова “Дрвена песма”, док су у нижим разредима своје место нашле пјесме “Д-мол” и “Девојка са чардаш ногама”.

Маја Соколовић Игњачевић, један од аутора Kлетовог уџбеника музичке културе, каже да је Балашевић један од наших највећих кантаутора у области поп музике, да му треба дати на значају и упознати млађе генeрације са његовим радом.

Она је напоменула да су у уџбенику настојали да обухвате и популарну музику која је младим генерацијама далека.

- Нама је био циљ да приближимо Балашевића, али и друге ауторе који су задужили наше друштво, младима. У нашим уџбеницима се појављују Шабан Бајрамовић и Здравко Чолић, али и бројни страни популарни бендови и аутори. У уџбенику за осми који је одобрен и треба да буде објављен има читаво једно поглавље о популарној музици где смо уврстили све жанрове од џеза, блуза, попа, рока и хип-хопа - каже Соколовић Игњачевић.

Она је навела да се често при помену музичке културе мисли само на умјетничку музику, а да је заправо музичка култура равноправна заступљеност - популарне музике, народне-традиционалне музике и класичне музике.

- Радила сам истраживање о томе како референце из популарне културе утичу као подстицај дјеци за учење. Научно је доказано да када уведете дјеци нешто што је ближе, они буду мотивисанији за учење. Велико је питање колико је дјеци данас Балашевић ближи него Бетовен. То пуно зависи од породице и музике која се слуша у кући - истакла је Соколовић Игњачевић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 06:31