Ивица Дачић / - РТРС
23/06/2021 u 17:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дачић: Да не би било рата, компромис са Приштином је рјешење

На аргументацију Приштине да предсједник Србије Александар Вучић није понудио ниједно рјешење, Дачић каже да Србија нуди рјешења, али да она нису прихватљива за Албанце, а нису прихватљива ни за "дио међународне заједнице"

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ни Србија нема пуни суверенитет у Приштини, али да исто тако Приштина нема пуни суверенитет на сјеверу Косова, а да би "рат био једини начин да би се то измијенило".

-Да би се то измијенило, у једном или у другом смјеру, да би Београд остварио пуни суверенитет у Приштини - рецимо, или да би Приштина имала суверенитет на сјеверу Косова гдје живе Срби који не признају независну државу, то може да се деси само ратом. Да не би дошло до рата, зато је једино реално решење, мирно решење, политичко рјешење засновано на компромису-рекао је Дачић у емисији "Фокус" на телевизији Б92.

Али, по његовим ријечима, тај компромис није прихватљив за "другу страну" пошто "они сматрају да не морају то да раде, јер они сматрају да ће неко њима то да 'поклони на тацни', као што им је НАТО бомбама поклоњен дио суверенитета у дијелу Косова", изјавио је Дачић.

Како је навео, постоје два приступа у преговарачком процесу: "Један је приступ дефетистички: 'Све је изгубљено', а други је приступ нереалистичан, који каже: 'И даље је Косово дио Србије као да се није ништа десило' ".

На аргументацију Приштине да предсједник Србије Александар Вучић није понудио ниједно рјешење, Дачић каже да Србија нуди рјешења, али да она нису прихватљива за Албанце, а нису прихватљива ни за "дио међународне заједнице".

На питање шта су "црвене линије" које Србија неће прећи, Дачић је рекао да Србија то зна: "Та црвена линија јесте признање независности Косова, то за нас не долази у обзир. То што ми говоримо, није прихватљиво за Приштину, а међународна заједница неће да направи притисак на Приштину да се направи компромис", рекао је предсједник парламента.

Ријечи предсједнице Косова Вјосе Османи да због пресуде Међународног суда правде "нема разлога да било која држава оклијева да призна независност" Косова, Дачић је рекао да се представници преговарача из Приштине служе "прљавим триковима".

-Они кажу некима у међународној заједници: 'Е, да бисмо ми било како размишљали о Заједници српских општина, 'ајде ових пет земаља у Европској унији да призна Косово'. Мени је то рекао министар спољних послова Словачке", изјавио је Дачић и оцијенио да "ту више нема принципа и свуда су двоструки аршини-али је додао да ће Србија поштовати споразуме.

-Сада траје тај мораторијум на сва наша лобирања, требало би да траје мораторијум и на другој страни. Али добро, договор о мораторијуму истиче у септембру, па ћемо да видимо. Ми смо спремни да наставимо даље- указао је Дачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 02:15