Aleksandar Vucic / -RTRS
02/06/2022 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DW: Телевизија Арте објавила документарац о „диригованој демократији“ у Србији

Куда иде најважнија земља на Балкану, чији је предсједник довео скоро све медије на своју линију и до скоро стално хвалио блискост са словенском братском Русијом, наводи се у документарцу

Притисци на бираче, подмићивање, криминал, медији на кратком повоцу. То у кратком документарцу наводи телевизија Арте, трагајући за одговором на питање зашто су априлски избори у Србији прошли како су прошли, преноси N1.

-Куда иде најважнија земља на Балкану, чији је предсједник довео скоро све медије на своју линију и до скоро стално хвалио блискост са словенском братском Русијом-, наводи се у документарцу, преноси Doјče vele.

То питање поставља се у полусатној репортажи њемачко-француског канала Арте, која се на телевизији приказује у четвртак (2. јун), а од раније је доступна на интернету.

Кратки документарац, назван „Путинова дуга сјенка – борба против дириговане демократије у Србији“ прати низ људи пред априлске изборе, на којима је убједљиво тријумфовала Српска напредна странка, а предсједник Александар Вучић освојио други мандат.

-Опет имамо једнопартијску државу. Један од највећих проблема је висока стопа криминала и корупције. До сада у историји Србије није било да врх власти овако отворено сарађује са криминалом- рекла је новинарима Драгана Ракић из Демократске странке.

У филму се подсјећа на шок за Србију и ДС после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године. Ракић мисли да је тако брутално разрачунавање и данас могуће.

-Брине ме то што овај режим не преза од тога да убије своје политичке неистомишљенике. Имам сина од тринаест година, њему је још потребна мајка. Али, ја сам спремна да дам живот за бољу Србију- рекла је Ракић кроз сузе.

„Пакети и паре за гласове“

Наратор подсјећа да је „више од десет одсто“ грађана учлањено у СНС и да се на њихове митинге долази аутобусима из цијеле државе.

-Ни на пољу економије се ниједна важна одлука не доноси без ријечи владајуће партије- наводи се у репортажи.

Оцијењује се да су главна полуга Вучићеве власти режимски медији.

-Сви новинари који желе да раде свој посао како треба већ шест или седам година живе у константној атмосфери злостављања и малтретирања-каже Весна Радојевић, уредница на порталу Раскрикавање.

Публици се откривају и други видови притиска на бираче, пише DW. Драгана Ракић води новинаре кроз Вршац, гдје се среће са чистачицом, љекарком и васпитачицом које све тврде да на послу трпе шикану јер нису присталице СНС.

-Траже да дуже боравимо са дјецом, да дуже радимо како бисмо покрили колеге који иду на разне активности СНС- каже васпитачица, која је хтела да остане анонимна.

Додала је да колегинице добијају слободне дане, а да остале обављају и њихов део посла.

-Видјели смо како политички актери нуде фрижидере, телевизоре, разне пакете, новац, радна мјеста, поправке у кући… у овој кампањи је стварно све било у понуди- истакла је Вукосава Црњански из организације ЦРТА.

Репортажа се наставља посјетом двадесеточланој ромској породици у једном београдском насељу. Тамо један човјек прича да им је подељено по двадесет еура и пакети и речено које бројеве да заокруже на изборима.

-Скоро сви (у насељу) су добили пакете и свима је речено исто као и мени-каже тај човјек.

У Влади Србије нису одговорили на упите новинара Артеа.

"Два Вучићева лица"

Како наводи наратор, Вучића "са Путином повезује тежња да влада свим институцијама. Као и Путин, приказује се као вођа који дела у сагласју са православном црквом".

-Александар Вучић има једно лице за домаћу јавност, а друго за међународну публику. По потреби он та лица мјења чак и на дневном нивоу. Једанпут је екстремни русофил, други пут пријатељ Ангеле Меркел и човек који води Србију на Запад-рекао је о томе редитељ Јанко Баљак.

Додао је да је  Вучићева енергија усмјерена на одржавање сопствене власти, како каже, без обзира на цијену.

-Чињеница је да су неправилности на изворима имале мало утицаја на исход. Одлучујућ је био утицај на људе прије избора, кроз премоћ и пропаганду медија блиских власти који су се мјесецима подсмјевали на критичке и опозиционе гласове. У главном граду је опозиција ојачала. Како би се њихов глас чуо широм земље, потребан је даљи храбри ангажман- наводи се на крају, уз опис да је изборни дан протекао уз паралелне спискове и бугарске возове, те појсете активиста СНС кућама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:21