Osuđen Ekrem Bajrović / - FOTO: KALLXO
19/07/2024 u 16:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ekrem Bajrović u Prištini osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

Osnovni sud u Prištini proglasio je danas krivim i osudio državljanina Crne Gore Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Istoku i okolnim selima, u periodu 1998-1999.

U optužnici Tužilaštva navodi da je Bajrović doprinio krivičnim djelima kao što su ubistvo, pljačka, premlaćivanje, zlostavljanje, hapšenje, tortura i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu.

Prema Tužilaštvu, on je bio dio srpskih policijskih i vojnih snaga koje su 8. maja 1999. godine ubile 15 albanskih civila u selu Starodvorane.

Osuđeni Bajrović se branio ćutanjem.

Milović u zatvoru u Podujevu posjetio Bajrovića

Porotu koja je sudila u ovom krivičnom predmetu činili su predsjednik Mentor Bajraktari, te članovi Arben Hoti i Kujtim Krasnići. Optuženi Bajrović se branio ćutanjem pred ovim sudom 3. jula 2024. godine.

- Konsultovao sam se sa svojim braniocem. Ispitivali su me dva dana kod tužioca, i tamo sam dao sve jasne odgovore. U konsultaciji sa svojom odbranom, nemam šta drugo da izjavim i želim da se branim ćutanjem -  izjavio je optuženi Bajrović pred porotom.

Nakon što se optuženi branio ćutanjem, oštećeni, 86-godišnji Daut Eljšani, predao je sudu tri fotografije svojih sinova ubijenih u selu Starodvorane u maju 1999. godine, uz tvrdnje da je optuženi bio naoružan na tom mjestu i tog dana.

 

Jedan od njegovih ubijenih sinova imao je 16 godina. Daut Eljšani svedočio je pred sudom i opisao trenutke kada su mu sinovi odvedeni, kako se nadao da će biti spašeni, i njegovu potragu za pravdom.

- Ovog (optuženog) nisam vidio da je dovodio. One druge jesam. Ovaj je bio naoružan. Bio je u njihovoj zaštiti. On zna ko je koga ubio. Neću napustiti sudnicu dok mi ne kažu ko je ubio moje sinove. On je jak, ja sam slab, neka on pjeva, ja ću plakati. Zaključao mi je vrata trnjem. Nije lako kad ti ubiju tri sina bez razloga, bez krivice. Četvrti brat, Naim peti. Da li je neko imao dušu? To je grijeh, grijeh od Boga - rekao je svedok Eljšani na ročištu 27. juna 2024. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 05:42