Габријел Ескобар / - фото: Стејт Департмент
26/10/2021 u 19:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: САД немају у плану да бирају лидере на Балкану

- Један од највећих изазова је то што многи политичари на овом простору још увијек расправљају о проблемима из деведесетих година који су одавно требали да буду ријешени, да је за то било политичке воље - навео је он

Сједињене државе немају у плану да бирају лидере на Балкану. Не желим да разочарам неке, али санкције неће бити наш главни алат, то није рјешење за Балкан. Рјешење су избори и мотивисање грађана и јавности да учествује у политичком простору. Мора да се отвори већи простор за дијалог са цивилним друштвом. Без обзира да ли политичари разумију моје поруке, вјерујем да их јавност разумије, рекао је Габријел Ескобар, замјеник помоћника секретара Бироа за европска и евроазијска питања Стејт департмента.

Ескобар је рекао да су земље региона постигне велики напредак на путу ка ЕУ и да САД желе да подрже те наприје и виде све земље као чланице што прије.

 - Разлика у овој администрацији јесте да говоримо о хитности рјешавања неких проблема на путу региона ка ЕУ. Све земље Западног Балкана треба да буду део ЕУ и то што прије. Нова администрација у САД жели то да подржи. Нећемо да говоримо о проблемима деведесетих година већ о могућностима 21. вијека за регион -  навео је Ескобар.

Он је истакао да је Србија, као земља региона коју најбоље познаје, од 2000. године постигла велики економски напредак и има потенцијал да расте те да Бајденова администрација у томе види шансу за цијели регион.

 - То се већ дешава, ковид криза је то интензивирала – ми видимо да су српски туристи ишли у Албанију на љетовање, да су Албанци долазили у Србију да се вакцинишу -  навео је Ескобар додајући да то показује да Инцијатива отворени Балкан може да се развија.

Он је истакао да је свјестан да постоји много изазова за даљи развој региона.

 - Један од највећих изазова је то што многи политичари на овом простору још увијек расправљају о проблемима из деведесетих година који су одавно требали да буду ријешени, да је за то било политичке воље. Нажалост, видимо тренд концентрације моћи у политичким партијама док са друге стране, економску моћ могу да имају само они повезани са тим политичким партијама - истакао је Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:01