Дарко Шарић / Фото: Архива
26/12/2021 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фер одлука или политички договор: Како је Шарић пред Нову годину завршио у вили

Да са породицом проведе Нову годину Шарић је покушао прошле године и то баш 31. децембра, али та акција није успјела

Уз електронски надзор, односно наногицу, контроверзни нарко бос из Пљеваља Дарко Шарић сачекаће наставак суђења за међународни шверц кокаина и прање новца.

За шверц је првостепено Шарић је осуђен и у затвору је од марта 2014. године. Четири године прије тога провео је у бјекству. Апелациони суд сада каже да за сада опасност од бјекства не постоји, док новинари који прате овај случај кажу да не виде шта се то тачно промијенило.

Подвлаче, као и судије, да кућни притвор не значи пуштање на слободу, како се то у јавности види.

Пребацивање Шарића из затворског притвора у онај у кућним условима, за новинаре који овај случај од почетка прате и у детаље знају – није очекивано.

- Али, да ли је забрињавајуће – свакако - поручује Јелена Радивојевић из KРИK-а.

Ову одлуку новинарка KРИK-а тако види, јер је, подсјећа, и сам Апелациони суд рекао да се у бјекству успјешно скривао знајући да се за њим трага, преноси Н1. 

-Kада је доведен у Србију, по и даље не потпуно разјашњеним околностима, он је рекао да је то учинио зато што се променила политичка клима и зато што очекује да ће имати фер суђење- додаје Радивојевић.

Како је казала, ни она, ни колеге немају никаква сазнања да је то дио политичког договора или да је плаћено.

- Остаје да се види да ли ће се остварити Шарићеве ријечи да је политичка клима подобна по њега - каже Радивојевић.

Да ли је фер или не, судија у пензији Омер Хаџиомеровић не може да каже, јер не зна детаље цијелог случаја. Али јесте, каже, оваква одлука у складу са законом.

Бивши судија Апелационог суда у Београду наводи да се та одлука доноси тако што суд разматра све околности, а између осталог, гледа се и то да ли је окривљени одуговлачио судски поступак или са неким имао преписку.

А како се тумачи то што је претходно од правде бјежао?

- То је заиста околност која би појачавала опасност, али са друге стране кажете тај се касније ипак предао добровољно, дакле, дошао је. Све су то околности које се вагају приликом неке одлуке - објашњава oн.

Новинарка Радивојевић тврди да су Шарићеви адвокати свих седам година, колико је у притвору, покушавали да га пребаце у кућни притвор.

Да са породицом проведе Нову годину покушао је Шарић и прошле године и то баш 31. децембра, али та акција није успјела, подсјећа новинарка.

- Ова мјера не би требало да има никаквог утицаја на коначну одлуку суда. То је једно, а друго лице у овом конкретном случају о којем говоримо није пуштено на слободу, него му је једна мјера замијењена следећом блажом мјером -наводи Хаџиомеровић.

Акција је овај пут успјела и Шарић је, како су примијтили медији, већ стигао на Дедиње. Борави у вили која, нагађа се, припада његовој жени, а Шарић ће под електронским надзором чекати поновно суђење.

Почетак је Апелациони суд заказао за 28. фебруар следеће године, када ће кренути да саслушава оптужене и свједоке, представиће доказе и на основу тога донијети коначну одлуку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:00