Vremenske nepogore / Ilustracija
06/07/2024 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Građani Srbije će uskoro SMS porukama biti obaviještavani o nepogodama

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji Goran Mihajlović izjavio je da je u izradi sistem kojim će građani putem SMS poruka biti obavještavani o nepogodama.

Takođe će biti obaviješteni o elementarnim katastrofama koje se očekuju u području u kome žive. Sistem je zamišljen da radi slično kao sistem "Pronađi me".

- Građani, u području u kojom se očekuje određena vremenska nepogoda, biće obaviješteni jasno, kratko i precizno o pojavi koja se očekuje, vremenu kada se očekuje i u poruci dobiće i jedan link putem koga će moći da vide i detaljnije informacije - rekao je Mihajlović prenosi N1.

On je rekao da se završetak cijelog projekta očekuje najkasnije do kraja godine.

- Odnosiće se, što se tiče meteorologije, prije svega na one pojave koje su definisane kao najopasnije, a ne na tekuću prognozu. Ne svaki pljusak, ne svaki pojačan vjetar, već kao što smo imali, recimo, ove superćelijske oluje ili prethodnih godina kada smo imali situacije sa ekstremnim padavinama - objasnio je Mihajlović.

Pored RHMZ, dodaje on, u izgradnji ovog sistema učestvuju Sektor za vanredne situacije, koji predvodi projekat, a uključeni su i Direktorat za nuklearnu sigurnost, Seizmološki zavod, Srbija vode, a podršku daje i Ministarstvo informisanja, koje je zaduženo za tehnički dio izrade samog sistema.

Amber alert od novembra u Srbiji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 04:06