/ - Јован Вукотић
29/10/2021 u 09:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукотић открио да је био мета групе која је убила адвоката Мишу Огњановића

Годинама ми подмећу лажне оптужбе иза којих стоји криминална организација која стоји и иза бројних кривичних дјела, навео је Вукотић

Вођа шкаљарског клана на суђењу у Београду, још док је Дијана Хркаловић била државна секретарка, тражио да без присуства јавности говори о томе ко припрема његово убиство, пише Kurir.rs.

Јован Вукотић (39), који је означен као вођа шкаљарског клана, открио је још 2018. да му о глави раде исти људи који су убили адвоката Драгослава Мишу Огњановића.

У то вријеме, подсјетимо, Вукотић је био ухапшен у Турској с лажним македонским пасошем и експресно депортован Србији, а његова бранитељка Зора Добричанин Никодиновић захтјевала је да се утврди којим је летом пребачен у Београд.

"Подмећу ми"

"Годинама ми подмећу лажне оптужбе иза којих стоји криминална организација која стоји и иза бројних кривичних дјела. Круна свих кривичних дјела које је та организација починила је убиство мог пријатеља, адвоката Драгослава Мише Огњановића - рекао је Вукотић на почетку суђења у октобру 2018. Он је изјавио и да зна ко стоји иза, како је навео, "прљаве кампање, финансиране и оркестриране из једног центра који жели да га окриви за сва кривична дјела која су извршена у Србији и Црној Гори".

Он тада није желио да јавно открије имена људи на које мисли, али је понудио да то каже на суђењу затвореном за јавност. Како је Kurir писао, оперативне информације до којих су дошле српске службе безбједности указују да је недавно ухапшена бивша државна секретарка у МУП Србије Дијана Хркаловић лично наручила убиство Огњановића. Извори упућени у преткривични поступак открили су за Kurir да је она наводно била у контакту с вођом супротстављеног кавачког клана Радојем Звицером.

- Од њега је тражила да адвокат буде убијен, међутим, када је он то одбио, лично је ангажовала криминалца из Босне - открио је извор Kurira.

Огњановић је, подсјетимо, убијен крајем јула 2018. Три мјесеца касније, Вукотић је изјавио пред судом да зна да је и он мета и да полиција дојављује криминалцима све о његовом кретању.

- Имао сам плаву потјерницу, коју су ми ставили појединци из полиције. Сваки пут сам на границама заустављан, скидан до голе коже, задржаван по шест сати. О томе гдје сам заустављан одмах је обавијештавано неколико функционера из црногорске полиције, а они су те информације продавали криминалцима - рекао је Вукотић тада.

Дракула није планирао да цијанидом отрује Вукотића?

Оптужницу којом су Марко Д., Маријан Д. и Немања М. били оптужени да су 6. децембра 2019. планирали да убију Вукотића у затвору тако што су, обучени у панцир прслуке и с качкетима на којима је била ознака Управе криминалистичке полиције, с полицијском значком и моторолом у рукама, зауставили такси у ком је била Вукотићева вјереница, која му је, док је боравио у ЦЗ, носила ручак, и покушали у храну да сипају цијанид, одбио је Виши суд уз образложење да за то нема довољно доказа.

- Не постоји довољно доказа да је "шкода" у којој су ухапшени седам дана касније, 13. децембра 2019, коришћена за заустављање таксија, као ни да су окривљени набавили натријум-цијанид, који је такође пронађен у аутомобилу, да би га сипали у храну коју је М. М. требало да однесе Вукотићу - наводи се у одлуци Вишег суда. Иначе, полиција је приликом хапшења у аутомобилу заплијенила оружје, као и униформе са ознакама УКП, али и полицијску значку. Интересантно је и да се осумњичени Марко Д., односно Марко Дракула, доводио у везу с Джонијем са Врачара.

Покушај тровања

- Овај поступак је производ криминалне групе која је убила Мишу Огњановића. Сматрам да је тужилац под утицајем медија, а волио бих да кажем под чијим је још утицајем. Неколико мјесеци касније ухапшено је више особа блиских Николи Вушовићу, званом Џони са Врачара, због сумње да су намјеравали да Вукотићу у ручак, који му је вјереница доносила у затвор, сипају цијанид и убију га. - Вушовић је био близак Вељку Беливуку и успио је да избјегне хапшење. Оперативне информације указују на то да је и он био на листи сарадника Хркаловићеве - подсјећа извор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:10