ФОТО: МУП СРБИЈЕ / - ФОТО: МУП СРБИЈЕ
10/07/2021 u 18:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клан који је сарађивао са кавчаним починио још два убиства: Детаљи ликвидација под командом Беливука

У решењу о проширењу истраге Тужилаштва за организовани криминал наводе се детаљи сурових убистава, а описан је и начин на које су жртве намамљене и одвезене у кућу

Вељко Беливук и припадници његове криминалне групе, поред убиства Здравка Радојевића, Милана Љепоје и Горана Величковића, према ексклузивним сазнањима Политике осумњичени су и за ликвидације Лазара Вукићевића и Александра Глигоријевића Пукија.

У решењу о проширењу истраге Тужилаштва за организовани криминал наводе се детаљи сурових убистава, а описан је и начин на које су жртве намамљене и одвезене у кућу у Улици Ливадице број 3 у београдском приградском насељу Ритопек.

Из документа тужилаштва произлази да су и Вукићевић и Глигоријевић ликвидирани јер су припадали супарничкој екипи од групе коју је предводио Веља Невоља и зато што су њени чланови пратили Беливука и Марка Миљковића, а потом и планирали њихово убиство.

- Осумњичени су 14. октобра 2020. на превару, а у договору са Беливуком и Миљковићем, намамили Вукићевића да дође на састанак са Немањом Ђурићем у Радничку улицу у Београду, који га је потом одвео до куће у Ритопеку, коју је припадницима Беливукове групе претходно ставио на располагање Влада Драганић - наводи се у документу тужилаштва.

Прије него што је Ђурић довезао Вукићевића до куће у приградском насељу, у њу су дошли окривљени Срђан Лалић, Марко и Милош Будимир, Влада Драганић, Дејан Тешић и више за сада непознатих особа како би се спремили за ликвидацију. Након што су убили Вукићевића, тврди тужилаштво, осумњичени су покушали да униште трагове злочина тако што су просторију брисали хемијским средствима.

Александар Глигоријевић Пуки, према тврдњама тужилаштва, убијен је 16. јуна прошле године из готово истих разлога и по истом сценарију.

Како тврди тужилаштво, Беливук и Миљковић дошли су до сазнања да Глигоријевић супарничкој навијачкој групи одаје информације куда се крећу и да планирају да их усмрте пуцајући из "снајпера".

- Беливук и Миљковић су тога дана на превару намамили Глигоријевића да око 12 сати дође на састанак са окривљеним Марком Будимиром у Бетон-халу. После извјесног времена, Будимир је одвезао Глигоријевића до куће у Ритопеку у којој су већ били Беливук, Драганић, Никола Спасојевић, Небојша Јанковић, Срђан Лалић, Милош Будимир и више непознатих особа. Глигоријевић је убрзо убијен из безобзирне освете. Осумњичени су извршење кривичног дјела покушали да прикрију тако што су Глигоријевићеву одећу исјекли и ставили у кесу, а затим упаковали у своја возила и одвезли у непознатом правцу. Просторију у којој је злочин извршен посули су различитим хемијским средствима како би уништили трагове - наводе из тужилаштва.

Ликвидирани Глигоријевић, како су медији раније извјештавали, био је предсједник ФК "Текстилац" из Оџака. По објавама на друштвеним мрежама могло је да се закључи да је близак Беливуку с обзиром на то да је често објављивао заједничке фотографије.

Према полицијским информацијама, био је задужен за навијаче Партизана са сјевера Србије. На друштвеним мрежама, вјероватно да би се приближио Беливуку, наглашавао је да је припадник навијачке групе "Принципи" коју је предводио Беливук.

Глигоријевић је 2004. био осуђен на 15 година затвора као припадник новосадске криминалне групе "Фирма".

За разлику од Глигоријевића, који се стално експонирао на друштвеним мрежама, Вукићевић то није радио.

Јавност је за њега први пут чула 2019. кад је на аутомобил "порше" који је користио, а који је иначе био у власништву његовог оца, постављена бомба која је експлодирала, али је возило било празно. Како се тада спекулисало, експлозивна направа активирана даљинским управљачем била му је опомена.

Три мјесеца прије постављања бомбе Вукићевић је изашао са издржавања затворске казне због напада на Николу Вавића, брата Александра Вавића, некадашњег вође навијачке групе "Алкатраз". Истрагу поводом сукоба најприје је водило Више јавно тужилаштво у Београду због покушаја убиства.

Међутим, предмет је "спуштен" нижој инстанци, Првом основном тужилаштву, које је Вукићевића осумњичило за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и два дјела лаке повреде. Он је са тужилаштвом закључио споразум о признању кривичног дјела на основу којег је осуђен на јединствену казну од годину и осам месеци затвора.

Вукићевић је довођен у везу и са убијенима Александром Шарцем и Александром Халабрином.

(Курир.рс/Политика)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:00