Бисљими  / - Фото: В. Ћуп., Грачаница Онлајн
11/09/2021 u 07:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косовски вицепремијер: Ако Београд жели да сарађује, мора отворити архив српске војске

Главни разлог досадашњег застоја у сарадњи јесте неспремност Београда за истом, каже Бисљими

Потпредсједник косовске Владе Бесник Бисљими изјавио је да је његова изјава о отварању архива тзв. ОВK погрешно интерпретирана.

Он је на Фејсбуку навео да су те интерпретације штетне, злонамјерне, али врло добро синхронизоване.

Бисљими је такође стао у одбрану ранијег става о споразуму у оквиру дијалога између Београда и Приштине о отварању архива ОВK.

Он је додао да су сви документи о ОВK и њеним активностима дио државне архиве Kосова и да су отворени, тако да их користе и локални и међународни механизми, укључујући судове, али и Унмик или Еулекс.

Бисљими је навео и да у тим архивама нема ничег тајног и скривеног.

- Једина страна која има користи од споразума постигнутог у Бриселу је косовска страна- оцијенио је он и додао да су они који су данас напали његове изјаве безначајни.

Истакао је да су већина оних који су организовали нападе и ширили лажи, исти они који су од рата освајали позиције и тендере који су расписивани у име исте ОВK.

Бисљими је додао да се из његове јучерашње изјаве за медије може закључити да се хитно мора завршити процес лоцирања несталих особа, а да главни разлог досадашњих застоја лежи у, како је навео, неспремности Београда да озбиљно сарађује, што се свело на ускраћивање приступа државним архивама српске војске, односно одјељењу које се бави ратом на Kосову 1999. године.

- Ако српска страна у том процесу жели да докаже своју конструктивност неопходно је отварање ових архива. Затражили смо такође да се радни тимови што чешће састају, као и да тијела која су идентификована са места ископавања у Kижеваку што прије довезу на Kосово - написао је Бисљими на Фејсбуку

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:56