Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/10/2024 u 22:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Neusvajanje budžeta OEBS-a dovodi u pitanje i misiju na Kosovu

Nedostatak konsenzusa među državama članicama za usvajanje budžeta ugrozio je programe koje Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) sprovodi širom svijeta, uključujući i Kosovo, upozorili su predstavnici SAD u toj organizaciji.

Kako prenosi koha.net, misija OEBS, uključujući i onu na Kosovu, suočavaju se sa poteškoćama u ispunjavanju svojih ciljeva, zbog budžetskih ograničenja.

- Nažalost, Misija OEBS-a na Kosovu – kao i sve druge terenske misije, Sekretarijat i nezavisne institucije – suočavaju se sa značajnim operativnim poteškoćama zbog ozbiljnih finansijskih ograničenja - rekla je američka ambasadorka OEBS-a Ketrin Bruker.

Ona je ukazala na „nesposobnost“ zemalja članica da odobre budžet za OEBS.

Prema njenim riječima, nemogućnost država članica OEBS-a da postignu konsenzus o jedinstvenom budžetu izvršila je neopravdani pritisak na sposobnost svih terenskih misija da efikasno izvršavaju svoje mandate, podrivajući sve, od osoblja i resursa do implementacije programa.

Države „Velike petorke“ EU i OEBS žale zbog eksproprijacije na sjeveru Kosova

- Pozivamo sve države učesnice da što prije usvoje jedinstveni budžet. I ovde samo želim da istaknem da imamo zlatnu priliku u naredna dva mjeseca da usvojimo jedinstvene budžete za 2024. i 2025. godinu i da na taj način postavimo OEBS na zdrave osnove - dodala je Bruker.

OEBS na Kosovu je među najvećim međunarodnim misijama i njegov glavni mandat se fokusira na demokratizaciju, izgradnju institucija i ljudska prava.

U oblasti zaštite i promocije ljudskih prava, posvećenost OEBS-a se sastoji u dobrom upravljanju, rodnoj ravnopravnosti i učešću građana, obuci pravosudnog osoblja, Kosovske policije, državnih službenika, kao i podržavanju izbora.

U kancelariji OEBS-a u Prištini nisu dali više informacija o ograničenjima koja mogu uticati na programe koje organizacija sprovodi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 22:39