Краснићи  / Фото: Твитер
03/07/2021 u 18:59 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови лидер Тачијеве странке жели и дио Црне Горе

Мемљи Kраснићи изабран за новог предсjедника Демократске партије Kосова

Нови предсjедник Демократске партије Kосова Мемљи Kраснићи, који је изабран данас на ванредној изборној скупштини странке у Приштини, велики је заговорник Велике Албаније. 

Подсјетимо, ова странка је формирана након сукоба на Kосову 1999. године, а њен први предсједник и један од оснивача био је Хашим Тачи, који је тренутно у притвору у Хашком трибуналу. 

image
Фото: Твитер

Kраснићи је био једини кандидат за предсједника, а пошто је активан на друштвеним мрежама, по његовом Твитер профилу може се видјети да је нови лидер Демократске партије Косова заговорник Велике Албаније.

Тако је прошле године подржао британску пјевачицу, поријеклом са Косова Дуа Липу која је лани дигла велику медијску попму, објавивши мапу такозване велике Албаније на којој је обухваћено не само Kосово већ и дјелови Грчке, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

image
Фото: Твитер

Краснићи је у томе подржао, ретвитујући њен пост на Твитеру, уз опис "Аутохтони", будући да заговорници Велике Албаније себе сматрају старосједиоцима Косова, а не потомцима миграната или колониста.

Медији: Тачијева странка избором Краснићија жели да привуче младе бираче

Медији пишу да се избор новог предсjедника ДПK-а указао потребним јер је бивши лидер Kадри Весељи, као и Тачи оптужен за ратне злочине на Kосову и тренутно се налази у притвору Специјалног суда у Хагу.

До данашњег избора новог предсједника, ту функцију је привремено обављао Енвер Хоџај.

Претходно је и Демократски савез Kосова изабрао ново руководство, на чијем је челу Љумир Абдиџику, такође из млађе гарде политичара.

Косовски медији пишу да су обје странке, и ДПK И ДСK, на посљедњим изборима након дуго година владавине отишле у опозицију, па је подмлађивање било неминовно, као први корак ка реформисању и привлачењу млађих бирача међу Албанцима. 

Осим тога, Краснићи се оглашавао и поводом случаја писца Петера Хандкеа који је награђен Нобеловом наградом за књижевност, наводећи да је он "фашиста и негатор геноцида". У својим јавним ставовима истакао је да Хандке подржава Радована Караџића и Слободана Милошевића, које је назвао криминалцима. 

image
Фото: Твитер

Краснићи је и велики критичар Владе Србије. Када је директорица за Западни Балкан у њемачком Министарству вањских послова Сузана Шултз честитала прошле године Ани Брнабић на реизбору за премијерку, Краснићи је написао иронично "да ли јој је неко хаковао профил", називајући српску владу тоталитарном и најнедемократскијом Владом на Западном Балкану. 

image
Фото: Твитер

Познат је и као велики критичар актуелног премијера Косова Аљбина Куртија, али и велики поштовалац Тачијевог "лика и дјела", па је за њега Тачи борац за слободу и независност Косова.

image
Фото: Твитер

Kраснићи је албанској јавности познат и као музичар. Радио је на разним музичким пројектима, углавном као аутор пјесама, а бављење политиком почео је 2004. године.

Тренутно обавља и функцију предсједника косовског џудо савеза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:30