/ Фото: Иван Петровић Ипе
22/11/2021 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије тражио од Вучића да вјеронаука постане обавезан предмет

Допис потписали и реис Исламске заједнице, бискупи и рабин

Српски патријарх Порфирије и представници цркава и вјерских заједнице у Србији предложили су највишим државним функционерима да вјеронаука поново добије статус предмета, односно обавезног изборног предмета у школама. 

У свом допису, који је објављен на званичном сајту Српске православне цркве, навели су да се по угледу на Уредбу из 2001. године, настава организује на нивоу одјељења, а не на нивоу група, без обзира на број пријављених ученика за наставу, као и да се часови одржавају истовремено са часовима алтернативног предмета.

Предложили су и да се избор између вјерске наставе и наставе алтернативног предмета врши после прве или друге недеље школске године, током којих се организује представљање наставе и да се законски регулише радно-правни положај 2.100 вјероучитељица и вјероучитеља.

Допис су потписали и предсједник Бискупске конференције Светог Kирила и Методија бискуп зрењанински Ладислав Немет, реис Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић, бискуп Словачке Евангеличке Цркве Јарослав Јаворник, бискуп Реформатске Хришћанске Цркве Бела Халас и рабин Србије Исак Асиел.

Предлог је упућен предсједнику Србије Александру Вучићу, предсједнику скупштине Србије Ивици Дачићу, предсједници владе Ани Брнабић и министру просвете Бранку Ружићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:28