Јован Вукотић
04/08/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подигнута нова оптужница за покушај убиства вође шкаљараца

Окривљени 20 мјесеци у притвору чекају одлуку да ли ће се главни претрес уопште одржати, то довољно говори о квалитету доказа на којима је оптужба заснована, сматра адвокатица Атанасковић

Више тужилаштво у Београду предало је суду трећу по реду измjењену оптужницу против тројице осумњичених који се терете да су набавили цијанид за убиство наводног вође шкаљарскг клана Јована Вукотића у врijеме док је он био у екстрадиционом притвору Централног затвора Србије.

Подсјетимо, његова супруга је пријавила полицији да су је 6. децембра 2019, док је таксијем ишла у посјету Вукотићу, пресрели мушкарци који су се представили као полицајци и затражили да прегледају ствари које носи. Недељу дана касније, ухапшено је четворо осумњичених у чијем је аутомобилу полиција пронашла отров цијанид, као и пластично оружје.

Пластични пиштољ и дуг притвор

Адвокат Никола Думнић  који брани Николу Ј., ком се истом оптужницом ставља на терет држање оружја, али не и припремање средстава за извршење кривичног дјела убиства, каже за Kurir.rs да је незамисливо да његов клијент "борави у притвору 20 мјесеци због пластичних пиштоља".

- Сматрам да је подизање оптужнице против мог брањеника Николе Ј. и његов боравак у притвору преко 20 мкесеци без икаквих доказа у великој мјери резултат медијског притиска појединих учесника у поступку. Њему се на терет ставља само држање пластичних пиштоља, који нису од њега одузети, нити су на њима пронађени било какви његови трагови - отисци папиларних линија или ДНК. Он се у моменту лишења слободе неспорно чак није ни налазио у возилу у коме су ти предмети пронађени - тврди Думнић и наводи да је "незабиљежено у судској пракси да неко коме се уопште не ставља на терет кривично дјело на штету Вукотића у притвору проведе више од 20 месеци".

Трећа верзија

- Трећа, измјењена оптужница за набављање средстава за извршење кривичног дјела убиства на штету Јована Вукотића и других кривичних дјела заснована је на истим доказима као и претходне двије њене верзије, које су надлежни судови враћали на допуну истраге. С тим у вези, одбрана ће у складу с процедуром предвиђеном закоником о кривичном поступку изјавити одговор и на измјењену оптужницу, коју суд, уколико буде брижљиво цијенио доказе и уколико се буде руководио истим објективним критеријумима, неће потврдити. Наглашавам посебно чињеницу да окривљени у овом предмету већ 20 мјесеци у притвору чекају одлуку да ли ће се главни претрес уопште одржати, што довољно говори о квалитету доказа на којима је оптужба заснована - каже бранилац осумњичених Марка М., Марјана Д. и Немање М. адвокат Маја Атанасковић.

Она открива и да се Вукотић није придружио кривичном гоњењу њених клијената.

Притисак на правосуђе

- Сматрам да је поновно подизање оптужнице дјелимично и резултат медијског притиска на правосуђе од стране појединих учесника у поступку супротно закону о адвокатури и кодексу професионалне етике. Нејасно је посебно зашто се такав притисак врши имајући у виду чињеницу да се сам господин Вукотић није придружио гоњењу мојих брањеника - наводи Атанасковићева и додаје да се њеним брањеницима уопште не ставља на терет покушај убиства Јована Вукотића.

- Наглашавам да моји брањеници нису лишени слободе када је наводно заустављено такси возило у коме је била његова ванбрачна супруга. Поготово нема доказа ко су лица која су наводно претресла супругу Јована Вукотића, а понајмање да су тада имали код себе средства намијењена извршењу кривичног дјела - тврди адвокатица.

(Kurir.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:50