Јосип Броз Тито / - Архива
09/06/2021 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија ће плаћати Титове дугове још 20 година

Већ следеће недјеље на наплату стиже више од 20 милиона евра

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 20 година, а већ сљедеће недјеље на наплату стиже више од 20 милиона евра, пише Блиц.

У уторак 15. јуна је рок за плаћање 22,14 милиона евра Свјетској банци. Ријеч је о такозваном Консолидационом зајму Б, а у оквиру јунске рате 4,2 милиона евра чини камата, а 17,87 милиона евра је главница.

Посљедње рате кредита које је "стара Југославија" узимала седамдесетих и осамдесетих година доспијевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра.

Иначе, Србија ће током ове године платити укупно 241,8 милиона евра за кредите узете још у време бивше Југославије. Дугове СФРЈ враћаће Париском клубу, Свјетској банци, али и Кувајту.

И ове године, баш као и претходних, Србија ће морати да плаћа цех удобног живота, добрих плата и јефтиних кредита из седамдесетих и осамдесетих година. И ове године, али и много наредних на наплату практично стижу зајмови које су од европских и свјетских финансијских институција узимали тадашњи премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић.

И то није све, јер ће Србија до краја године морати да отплати и кредите које је 1989. од Кувајта поред Милке Планинц узимао и тадашњи премијер Бранко Микулић.

Кредити који доспевају у 2021. (у милионима евра)

Париски клуб повјерилаца 152,27

Светска банка, зајам А 22,69

Светска банка, зајам Б 43,95

Кувајт 9,49

Олакшавајућа околност за ову годину је што је Србија средином јануара отплатила посљедњу рату кредита према Кини, “тешку” скоро четири милиона евра. Тако више нема обавезе у оквиру зајма који је 1999. године узео Мирко Марјановић, премијер Слободана Милошевића.

Претходних година у просјеку Србија је враћала и до 340 милиона евра годишње. Отплатилије сав дуг према Лондонском клубу, а годину дана раније и обавезе према Европској инвестиционој банци, односно Европској унији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:11