Полиција у акцији / - илустрација
18/05/2022 u 22:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија открила одакле стижу лажне дојаве о бомбама

Утврђено је да је осам пријетњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по двије из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом, Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Србије, идентификовали су локације укупно 19 мејл адреса - 18 адреса Gmail сервиса и једну мејл адресу сервиса ProtonMail, са којих су стигле пријетеће поруке о постављеним бомбама на различитим локацијама у Србији.

Утврђено је да је осам таквих пријетњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по двије из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије.

Припадници српске полиције идентификовали су и лице које је, у току јучерашњег дана, телефоном упутило пријетње исте садржине.

У циљу идентификације пошиљалаца ових пријетњи и њиховог процесуирања за почињена кривична дјела, а с обзиром на то да су у питању страни држављани који не живе у Србији, у току је међународна размјена података Министарства унутрашњих послова Републике Србије, преко Еуропола и Интерпола, са надлежним органима Шведске, Литваније, Швајцарске, Руске Федерације и Мађарске, као и са компанијом „Google“.

Од 11. марта ове године до данас, путем мејла или телефонских позива, у 48 наврата, на адресе различитих институција у Србији, из иностранства је стигло на стотине пријетећих порука о наводним експлозивним направама постављеним на јавним мјестима или у институцијама. Пријетеће поруке су слате са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, као и путем анонимних телефонских позива.

Пријетеће поруке су претходних дана слали и поједини грађани Србије. Због лажних пријава о постављеним бомбама у јавним објектима, припадници Министарства унутрашњих послова су, за четири дана, процесуирали осам лица, држављана Србије - ухапшена су два лица, а против још шест малољетних лица поднијете су кривичне пријаве у редовном поступку.

МУП Србије апелује на појединце да се, нарочито у тренутку кад је Србија изложена масовним и организованим сајбер нападима и лажним дојавама о постављеним бомбама које долазе из иностранства, понашају одговорно и у складу са законом и додатно не отежавају рад српској полицији, чији су КД тимови свакодневно на терену. Лажна пријава о постављеној бомби није шала већ озбиљно кривично дјело, које може изазвати узнемиреност и страх грађана Србије и захтијева додатно ангажовање припадника МУП-а.

Само у последња три дана припадници Полицијске бригаде, односно специјалистички тимови за противдиверзиону заштиту, са посебно обученим полицијским службеницима и полицијским псима, извршили су контрадиверзионе прегледе неколико стотина јавних објеката, школа, болница, тржних центара. Извршеним прегледима утврђено је да су све пријаве биле лажне.

(Новости)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:27