/ - SHUTTERSTOCK
10/11/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Србиjа понијела међународно „признање“ Фосил дана

Ово међународно признање даjе се земљама „коjе чине наjвише да постигну наjмање“ кад jе у питању борба са климатским промјенама

Србиjа jе добила титулу "Фосил дана" коjу додјељуjе Мрежа за климатску акциjу, заузевши треће мјесто, иза САД и Аустралиjе.

Ово међународно признање даjе се земљама „коjе чине наjвише да постигну наjмање“ кад jе у питању борба са климатским промјенама.

Како наводе из Мреже, предсједник Србиjе Александар Вучић jе током свог говора на COP26, шекспировски рекао: „Земља има музику за оне коjи слушаjу“.

Међутим, ова мрежа наводи да jе провјерила чињенице и да су у jедно сигурни – да Србиjа има законе за оне коjи загађуjу, за загађиваче, додаjући да jе Влада Србиjе усвоjила измјене и допуне Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања у корист великих загађивача.

Како се наводи у саопштењу, Одбор за заштиту животне средине Скупштине Србиjе jе ставио печат на ове амандмане, тако да електране на угаљ имаjу слободу да наставе с пословањем као и обично, без потребних еколошких дозвола и то jош три године, за шта jе добиjена подршка посланика.

Прво мјесто су заузеле САД, а друго Аустралиjа.

САД су заузеле прво мјесто jер нису предузеле никакве кораке да зауставе производњу фосилних горива. Наводи се да jе Баjденова администрациjа, упркос његовим ставовима изнијетим у Глазгову, надмашила чак и бившег предсједника Доналда Трампа, jер jе одобрила више од 3.000 нових дозвола за бушења на jавном земљишту. Такође, наводи се, Баjден jе избјегао глобални пакт за обавезивање у вези са краjњим датумом за угаљ.

Аустралиjа jе на другом мјесту, а критикуjе се неактивност и недостатак напретка у плановима у вези са климатском стратегиjом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:05