Тадић / Фото: ФОНЕТ, Драган Антонић
13/06/2021 u 15:50 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
StoryEditor

Тадић о Младићу: И даље би донио исту одлуку

Мој однос према трибуналу се никада није мијењао и стојим иза одлука које сам донио као предсједник државе, казао је он

Бивши предсjедник Србије и лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је да се његов однос према Хагу никада није мијењао и да стоји иза одлука које је донио као предсједник државе.

Како је казао, исте одлуке би донои и данас да је на тој функцији, укључујући и окончање сарадње са Хашким трибуналом.

Тадић је у интервјуу за Блиц рекао да је био свјестан свих ризика и последица таквих одлука, али да они који воде државу немају права да одлуке доносе спрам личног комодитета, сигурности и политичке популарности, већ спрам процене шта је у интересу државе и њених грађана.

Kоментаришући пријетње смрћу у виду графита који су се појавили после правоснажне пресуде којом је бивши генерал војске РС Ратко Младић осуђен на доживотну затворску казну, Тадић је казао да су пријетње ''саставни дио његовог живота више од деценије'' и да нису ништа ново ни неочекивано, али да јесте реакција медијске и политичке јавности.

- Реакција јавности је добар сигнал, не због мене лично, већ због наде да можда као друштво коначно почињемо принципијелно и неселективно да реагујемо на урушавања основних цивилизацијских вриједности и да се одупиремо свеприсутној агресији -  сматра Тадић.

Izdvojeno

23. jul 2021 19:53