Ilustracija / Shutterstock
06/07/2024 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem, među njima i sekretar Ministarstva prosvjete

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemjesečnog predistražnog rada, u saradnji s Bezbjednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo osam osoba, među kojima državnog sekretara u Ministarstvu prosvejte Srbije.

Oni su uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivična djela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako je navedeno, sumnja se da su N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G i T. R., u periodu od 1.12.2023. do 6.7.2024. godine, u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, „koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti“.

On je „zahtijevao i primio poklon od osumnjičenog M.V., dok je osumnjičeni M.V., kao faktički vlasnik PD „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj posreduje kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti i istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D., zaposlenom u PD „Avenija Sistem“ D.O.O. iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog djela davanjem savjeta i uputstava kako da se izvrši krivično djelo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog djela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela“.

Osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R, pod uticajem osumnjičenog N.R., i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D., kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali su PD Avenija Sistem DOO iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V., te zaključivanjem ugovora sa PD Avenija Sistem DOO iz Niša, pribavili pravnom licu PD Avenija Sistem DOO iz Niša korist u vidu nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrijednosti – građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbjeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R., od osumnjičenog M.V. zahtijevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 eura čime je osumnjičeni N.R., izvršio pet krivičnih djela trgovina uticajem u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih djela trgovina uticajem u sticaju sa pet krivičnih djela zloupotreba službenog položajau pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 20:17