РИК Србија / - принтскрин Танјуг
16/01/2022 u 08:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затворена бирачка мјеста у Србији, вечерас прелиминарни резултати

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава Републике Србиjе?", а грађани се изjашњаваjу заокруживањем одговора "да" или "не"

Грађани Србиjе данас се на референдуму изjашњаваjу да ли су за потврђивање Акта о промјени Устава у области правосуђа.

Гласачка мјеста су отворена у 7 часова уjутру, и биће затворена у 20 часова.

Референдумско питање гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава Републике Србиjе?", а грађани се изjашњаваjу заокруживањем одговора "да" или "не"

РИК jе утврдио да у Србиjи има 6.510.323 гласача, за све jединице локалне самоуправе и на свим мјестима.

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је на гласачко мјесто на Новом Београду где ће гласати на Републичком референдуму о промјени Устава Републике Србије.

Вучић је на бирачко мјесто број 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" стигао у 9 часова.

Вучић је послије гласања рекао да је Србија видјела забринутост Срба на Космету, и да ће одлука Приштине имати далекосежне посљедице.

Гласачи са Косова и Метохиjе, будући да Приштина ниjе допустила Србима да гласаjу на референдуму, своjе право могу да искористе на бирачким мјестима у четири града централне Србиjе - Куршумлиjи, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Полициjа лажне државе "чува" гласачка мјеста

image

Референдум, Србија

- фото: Новости

У близини свих бирачких мјеста на КиМ се налазе патроле полициjе тзв. Косова, коjе провјераваjу да се случаjно не одржава гласање и да се не доносе референдумски материjали.

Срби са КиМ протестуjу због одлуке Приштине

image

Референдум, Србија

- фото: Новости

Велики броj грађана на Косову и Метохиjи окупља се у српским срединама како би покушали да остваре своjе грађанско право и гласаjу.

image

Референдум, Србија

- фото: Новости

Они се питаjу зашто за њих не важе људска и грађанска права као за све друге на КиМ.

Предсједник Вучић гласа у 9 часова

Предсједник Србиjе Александар Вучић ће поводом Републичког референдума ради утврђивања Акта о промени Устава Републике Србиjе данас, у 9 часова, гласати на бирачком мјесту броj 140, у вртићу "Тесла-наука за живот" на Новом Београду.

Ивица Дачић гласао на референдуму

Предсједник Народне скупштине Србиjе Ивица Дачић гласао jе jутрос на републичком референдуму о промјени Устава у дијелу коjи се односи на правосуђе.

Дачић jе гласао у 7 часова на бирачком мјесту 35 у Месноj заjедници "Дедиње" и као први гласач отворио гласање на том бирачком мјесту.

- Ово jе прва власт коjа се одриче свог права да бира судиjе и тужиоце, то се никад ниjе десило и то пуно значи - рекао jе Дачић послије гласања у Мјесноj заjедници "Дедиње".

Нагласио jе да jе промјена Устава и нужан предуслов за даљи процес европских интеграциjа.

- Без овога нема даљег напредовања у европским интеграциjама. То jе интенциjа коjа постоjи у Европи, да се начин избора судске гране власти измјешта из сфере у политике у сфери коjа би означавала jедну врсту аутономиjе правосудног система од политичког утицаjа - рекао jе Дачић.

Отворена гласачка мјеста

Гласачка мјеста широм Србиjе су отворена jутрос у 7 часова.

(Новости)

Градоначелник Београда гласао на референдуму

Градоначелник Београда Зоран Радојичић гласао је јутрос на републичком референдуму о промјени Устава у области правосуђа око 9 часова, на бирачком мјесту број 1 у Музичкој сколи "Јосиф Маринковић".

Брнабић: Обавила сам грађанску обавезу како би имали већу владавину права

Премијерка Ана Брнабић изјавила је пошто је гласала на референдуму о уставним промјенама у области правосуђа, да је обавила своју грађанску дужност и обавезу како би имали већу владавину права, како би судство било независно, а тужилаштво самостално.

Гласала сам како би пред судијама сви били једнаки и како се судије не би бирале по општинским одборима и како никада више не би морали да гледамо оно што смо гледали 2009. године, што су звали реформом, а у ствари је била политичка чистка, када је 837 судија у једном дану остало без функције, иако им је Устав гарантовао сталност, и то зато што су били политички неподобни, рекла је Брнабић.

Истакла је да се нада да је ово заиста почетак једног новог поглавља у нашој земљи, у којем ћемо, како каже, додатно ојачати институције, а прије свега судство и тужилаштво.

- Вјерујем да је глас за промјене Устава глас за то, зато што, ако ‘прођу’ ове промјене Устава никада више нико неће моћи да каже да чека миг одозго или од неког политичара да би донио пресуду – што није било могуће од 2014, али је референдум гаранција да то никада више и неће бити могуће -поручила је Брнабић.

Ана Брнабић гласала је на бирачком мјесту у Школи за дизајн у београдском насељу Дедиње.

(Н1)

У 11 часова одржана је конференција Републичке изборне комисије. РИК ће се данас обратити јавности и у 13, 15, 17 и 19 часова саопштавати излазност.

Излазност до 10 часова

Владимир Димитријевић, предсједник РИК, је рекао да су отворена сва бирачка мјеста.

До 10 часова гласало је 3,61 одсто од укупног броја уписаних бирача. По регионима до 10 часова је у Војводини гласало 4.92 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији гласало је 2.98 одсто, у јужној и источној Србији 3.22 одсто, док је у Београду гласало 2.92 одсто уписаних у бирачки списак.

Димитријевић је рекао да ово јесте мања излазност у односу на претходне изборе, али да он очекује да знатно већи број грађана изађе на биралишта до вечерас.

Из РИК су рекли да није било већих нерегуларности, и да су на снази посебна правила због пандемије корона вируса.

Министар Стефановић гласао

Потпредсједник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић гласао је око 10 часова на републичком референдуму о промени Устава у области правосуђа. 

image

Небојша Стефановић

- новости

Он је своје бирачко право искористио на бирачком мјесту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду.

Градоначелник Краљева гласао на референдуму

На референдуму о измјени највишег правног акта у дијелу који се односи на правосуђе, право гласа укупно има 102.585 Краљевчана који ће се изјашњавати на 130 гласачких мјеста.

Своју грађанску дужност, тачно у 10 сати, на бирачком мјесту број 11 у Основној школи "Четврти краљевачки батаљон" испунио је и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Излазност до 12 часова

На територији Крушевца 11.27 посто гласача гласало је до 12 сати на референдуму о промјени Устава Републике Србије, што је за око 8 посто мање у односу на прошлогодишње парламентарне и локалне изборе.

Међу осам посматраних бирачких мјеста које се узимају као параметри на актуелном референдуму, највише интересовања забиљежено је на бирачком мјесту у ДК Позлата, гдје је право гласа искористило 23,81 посто уписаних гласача, а најмање у ДК Каменаре - 6,01.

Градској изборној комисији се јавило 95 Крушевљана са статусом старог и немоћног лица, односно лица које из здравствених разлога не може да гласа од куће.

Према информацијама Градске изборне комисије у Крагујевцу, на основу резултата обрађених са 12 огледних бирачких мјеста, излазност до 12 сати је 6,44 процента.

На 168 бирачких мјеста гласа 155.293 Крагујевчана.

Друга конференција Републичке изборне комисије почела је у 13 часова.

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС, рекао је да је до 12 часова гласало 8.9 одсто од укупног броја уписаних гласача.

У Војводини је гласало 11.07 одсто бирача, у Шумадији и западној Србији 7.74 одсто, у јужној и источној Србији 8.47 одсто, док је у Београду гласало 7.89 одсто гласача.

Гласање и у Аустрији

У Бечу је јутрос, тачно у седам часова, отворено гласачко мјесто у Конзуларном одјељењу Амбасаде Србије у Аустрији, на коме грађани Србије могу да учествују на референдуму о промјени Устава Србије.

Први је, могућност да се изјасни о промјени Устава у дијелу који се односи на правосуђе, искористио Миомир Миладиновић, поријеклом из Смедерева.

Такође, своје гласачко право искористио је и епископ аустријско-швајцарски Андреј.

У Бечу је отворено највеће бирачко мјесто, пошто се у том дијелу Аустрији пријавио највећи број гласача у иностранству.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић у ранијем позиву грађанима, рекао је да грађани траже ефикасно и независно правосуђе, а референдум, који се одржава по први пут и изван матице, томе отвара врата.

- То је истовремено и револуционарна промјена функционисања судске гране власти, али и предуслов за реформе у евроинтеграцијским процесима наше земље. Ове промјене се тичу промјене судија и тужилаца, и треба да омогуће независност правосуђа, што је један сигурно од најважнијих услова за реформу у подручју владавине права - нагласио је Родић.

Амбасадор је указао да је изјашњавање грађана питање везано за будућност земље и да се овог тренутка даје одговор хоћемо ли наставити да идемо европским путем.

Албанци пописују Србе који иду на гласање?

Бобан Данчетовић из Бабиног моста на Косову и Метохији је за "Новости" објаснио са каквом "процедуром" полиције Косова су се суочили приликом преласка административне линије.

Данчетовић је као и велики број Срба са Косова кренуо да гласа у централној Србији, пошто је нашим људима онемогућено да остваре своја грађанска права на Косову.

- Заустављали су нас, легитимисали, тражили документацију, вјероватно су нас уписивали у неки свој регистар - рекао је Данчетовић.

Грађани са КиМ могу гласати на 18 биралишта у Рашки и 8 у Новом Пазару

Сва бирачка мјеста у Рашки су отворена. Рашка је додатно олакшала гласање суграђанима са КиМ уступањем свих бирачких мјеста која се налазе уз административну линију али и велики број бирачких мјеста која се налазе у центру града.

Своје право ће искористити суграђани из Вучитрна, Зубирног Потока, Звечана, Лепосавића и Косовске Митровице.

Бирачко право могу да искористе на осам бирачких мјеста у Новом Пазару, као и на 16 биралишта у Рашки.

У Новом Пазару гласају грађани из општина Исток, Клина, Пећ, Гора, Призрен и Ораховац.

Поред организованог превоза примијећен је и велики број суграђана са Космета који су пристигли индивидуалним превозом.

Министарка правде гласала у Општини Врачар

image

Маја Поповић

- Новосто

Министарка правде Маја Поповић гласала је на гласачком мјесту у Општини Врачар и позвала грађане да изађу на референдум у што већем броју и да дају подршку уставним промјенама, а тиме и јачању владавине права, независности судства и самосталности јавног тужилаштва, саопштено је из Министарства правде.

Антић дао свој глас

Потпредсједник СПС и директор Коридора Србије Александар Антић гласао је на Звездари, на гласачком мјесту на Ђерам пијаци.

Палма заокружио "ДА"

image

Драган Марковић Палма

- Новосто

У родном Кончареву код Јагодине на референдуму о уставним промјенама изјаснио се  предсједник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са породицом. Марковић јер том приликом поручио да се  након уставних промена очекује ефикаснији рад судских органа а у корист свих грађана.

Гласали Срби са Косова

Грађани из Обилића, на Косову и Метохији, стигли су у Сурдулицу гдје су остварили своје право да гласају на референдуму, што су им противно праву онемогућиле привремене власти у Приштини.

Излазност до 14 часова

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС jе саопштио да jе од 7 до 14 часова на биралишта изашло 14.99 одсто бирача.

У Воjводини jе гласало 16.84 одсто бирача, у Шумадиjи и западноj Србиjи 14.14 одсто, у jужноj и источноj Србиjи 14.30 одсто, док jе у Београду гласало 13.90 одсто гласача.

Он jе рекао да се види прогресиjа по питању излазности.

Предсједник РИК Владимир Димитриjевић jе казао да  "ниjе било проблема ни у градовима у централноj Србиjи гдје су гласали наши суграђани са Косова и Метохиjе".

Излазност до 16 часова

Миладин Ковачевић, директор РЗЗС рекао jе да jе од седам до 16 часова на биралишта изашло 20,6 одсто од укупног броjа бирача.

У Воjводини jе гласало 22,55 одсто гласача, у региону Шумадиjе и Западне Србиjе 19,26 процената, у региону Jужне и Источне Србиjе 18,99, а у Београдском региону 18,41 процената уписаних бирача.

Излазност до 18 часова

Републичка изборна комисиjа (РИК) саопштила jе да jе до 18 часова на референдуму гласало 25,25 одсто од укупног броjа бирача.

Како jе речено, са одмицањем дана, може се математички приближно рачунати да ће до краjа дана излазност бити између 31 и 32 одсто.

- У 20 часова и нешто после очекуjемо да у општинске поткомисиjе дођу записници гласања ван бирачког мјеста, то jест по кућама, због ковида -казали су из РИК-а.

Први резултати Референдума вечерас

Како jе саопшрено на конференциjи РИК, краjњи рок за утврђивање коначних резултата jе 120 часова.

- Што се тиче коначних резултата, њих утврђуjу бирачки одбори, а затим на сједницама и општинске изборне комисиjе у року од 48 часова. Након тога, достављаjу Републичкоj изборноj комисиjи у наредна 24 часа, коjа има обавезу да у наредних 48 сати донесе одлуку о утврђивању коначних резултата - рекао jе Миладин Ковачевић, директор РЗЗС.

Краjњи рок износи 120 часова, односно пет дана по затварању бирачких места, то jест до петка до 20 часова.

- Постоjи могућност да се пролонгираjу у случаjу да дође до понављања гласова на одређеним бирачким местима. Први резултати вечерас по пристизању записника, то jест око 30 одсто података са свих бирачких места - истакао jе Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 03:25