/ Фото: Б. Цвејић
20/05/2021 u 09:40 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вакцине са Торлака стижу за 20 дана, биће по свјетским стандардима

Србија је прва земља у Европи која ће производити "спутњик В" вакцину, ннајављује министар Поповић

Србија је прва земља у Европи која ће производити "спутњик В" вакцину, а министар без портфеља Ненад Поповић најавио је за РТС да би прве количине са "Торлака" могле да буду за 15-20 дана.

Поповић да је тим из Србије јуче примио цео тим института "Гамалеја" на челу са директором и уручили сертификат за производњу "спутњик В" вакцине на "Торлаку".

Према његоим ријечима, у престижном руском институту је утврђено да је све потпуно исто као када се вакцина производи у Русији.

- Одали су нам признање да смо земља која је у најкраћем року успела да спроведе у дело договорено иуспела да заврши поступак. Контролисано је 18 параметара на основу којих је донета одлука - навео је Поповић и апеловао на грађане да користе ову вакцину.

Поповић је најавио да ће у наредних 10 до 15 дана  кренути супстанца из Русије, која ће долазити у специјалним амбалажама, а "Торлак" ће имати 10 до 15 дана да искористи ту ступтанцу.

Навео је да би за почетак на "Торлаку" требало да произведе око 100.000 вакцина и да се прве дозе могу очекивати за 15 до 20 дана.

- Вакцина са "Торлака биће по свјетским стандардима. Треба рећи да су Влада Србије и предсједник Александар Вучић одлучили да уложе у "Торлак" у 50 милиона еура у најзахтјевнију опрему како бисмо од следеће године производили цио циклус, да не добијамо више супстанцу из Русије. Торлак има кадрове, а деценије улагања у кадрове, су дали резултат - закључио је Поповић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:06