/ - FOTO: KURIR.RS, MUP RS
08/02/2022 u 21:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Стручњаци анализирали чудно понашање несталог Сплићанина кобне ноћи

Његово понашање, да он трчи у мајици, на тој температури… Необично је…, коментарише токсиколог

Откако се у јавности појавила информација да је група младића из Сплита, донијела спид из Загреба у Београд, гдје је нестао њихов пријатељ Матеј Периш, многи стручњаци су анализирали понашање несталог у ноћи између 30 и 31. децембра, када му се губи сваки траг, пише Kurir.rs/Espreso.

Неуролог др. Светлана Вучетић Арсић из Специјалне болнице за лијечење болести зависности рекла је да је чињеница да људи на “спиду” испољавају неадекватно понашање, што је у овом случају трчање.

– Једини начин да се докаже да ли је особа конзумирала неки наркотик јесте путем крви, урина… Чињеница је да људи на „спиду”, који спада у групу амфетамина, испољавају неадекватно понашање, које је чудно за њихову околину и које за њих није типично – докторка Вучетић Арсић.

Са друге стране, токсиколог Радомир Ковачевић објашњава да, када је у питању дистрибуција и доступност наркотика, ту више нема граница, што је, нажалост, застрашујући податак.

– Чуо сам да наставници, прије него што дођу на час, иза школа затичу гомилу шприцева, и то није случај само са градским школама, већ и сеоским. Наркотици се користе од давнина, то је најприје било у неке другачије сврхе… У последње вријеме, то је постала права злоупотреба – каже Ковачевић и додаје да се више од девет милиона разних једињења тренутно се користи у свијету.

– Читава Србија је у трансу због овог момка – наводи Ковачевић.

Како објашњава, сјајно је то што је у овом случају искључена политичка димензија.

– Његово понашање, да он трчи у мајици, на тој температури… Необично је… – коментарише токсиколог.

Он додаје, да треба имати у виду комбиновано дејство. Односно, да је још већа опасност комбиновање дроге и алкохола.

Ковачевић као један од проблема, истиче да, поред доступности, и јефтиноћу дроге, која је младима још доступнија, а ево како дјелује и ментално и физички.

Ефекти спида

Дејство почиње 15-30 минута након узимања, а траје неких 4-6 сати иако се дјеловање може проширити и до 24 сата. Особа под дјеловањем спееда осјећа се немирно, узнемирено и чудљиво, понекад и зловољно. Веће дозе појачавају ефекте, а особа постаје све више узбуђена, говорљива и проживљава лажан осећај самопоуздања или надмоћности; може се понашати и на бизаран начин; неки постају агресивни и непријатељски расположени.

Повећана живахност, позитивна промјена расположења, осјећај угодности, повећана причљивост, повећана агресивност, осјећај издржљивости и снаге, незаинтересованост за пријатеље и секс, смањени апетит, параноја.

Сува уста, главобоља, убрзан рад срца, убрзано дисање, повећан крвни притисак, повишење тјелесне температуре, раширене зенице.

Подсјетимо, Београђанин који је кобне ноћи био у истом клубу у ком је са својим пријатељима, за барским столом крај бине, био Матеј, рекао је да је око два сата после поноћи напустио клуб управо јер све што се око њега дешавало више није могао да гледа. У то вријеме је, судећи по досад објављеним снимцима са сигурносних камера, из “Готика” у мајици кратких рукава истрчао млади Сплићанин за којим се већ пуних 12 дана трага.

– У то доба избиле су двије туче у клубу, али рјешене су брзо. Обезбјеђење је дошло и избацило све актере напоље – прича овај Београђанин за медије.

Како каже, клуб ”је био пун млађе популације, међутим оно што га је највише шокирало је што је за једним од столова видио дјевојку како конзумира кокаин.

– Неколико метара од мене видео сам како дјевојка шмрче кокаин за столом! У једном тренутку почела је да јој цури крв из носа, конобар је то видио и одмах је позвао обезбјеђење које је дојурило и избацило је из клуба – описује Београђанин и додаје:

-Обезбјеђење ју је буквално изњело из клуба онако с крвавом главом, а она је полу-омамљена вриштала на њих, гребала их… Да ситуација буде још бизарнија у руци је држала БусПлус картицу умрљану бијелим прахом, пошто је тиме “сјекла” кокаин-наводи и додаје да је након тога отишао из клуба.

Управо у то вријеме, око два сата после поноћи, из клуба је, у мајици кратких рукава, истрчао Сплићанин Матеја. Зашто је без јакне и у толикој журби излетио на улицу, још је мистерија. Оно што су забиљежиле поједине сигурносне камере јесте да је Матеја потом изјурио на улицу и покушао да заустави такси, а како у томе није успио, јер је возило већ имало заказану вожњу, одјурио је даље низ улицу. Шта се потом с њим догодило још је предмет велике полицијске истраге.

У првом тренутку сумњало се да је Матеј ушао у ријеку, јер се на друштвеним мрежама појавио и снимак на ком се назире како неко плива у близини клуба у ком је био, међутим за сада није потврђено да је на том снимку управо Сплићанин.

Рониоци су данима претраживали и Саву и Дунав, међутим тијело није пронађено. Ријечна полиција и даље, претражује воду, док полицајци помоћу термовизијских камера претражују напуштене објекте у близини локације на којој је Сплићанин последњи пут снимљен.

Хрватска полиција послала је неколико припадника у Београд како би помогли у истрази, а о несталом младићу обавјештене су и све државе кроз које пролазе реке Сава и Дунав за случај да његово тијело исплива тамо…

Kurir.rs/Espreso

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:25