Александар Вучић / - Твитер
10/10/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вучић са шефовима дипломатија несврстаних

Прије 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је вријеме за обнову идеја политичке независности и заједничког дјеловања слободарских земаља свијета, казао је предсједник Србије

Предсjедник Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова Републике Ирак Фуада Хусеина, који предводи делегацију своје земље на обиљежавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља и који је пренио поздраве ирачког државног врха.

Предсједник Вучић је министру Хусеину рекао да српски народ гаји искрено пријатељство према ирачком народу, што се одражава кроз вишедеценијске добре билатералне односе, саопштила је предсједникова Служба за сарадњу с медијима.

image

Александар Вучић угостио делегацију несврстаних

- Твитер

Предсједник Србије разговарао је и са кувајтским министром спољних послова Ахмедом Насером Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Џабер Ал Сабахом и изразио задовољство због његовог учешћа на скупу посвећеном 60. годишњици Покрета несврстаних земаља.

Вучић је том приликом констатовао да је посјета министра Ал Сабаха прва посјета једног шефа кувајтске дипломатије Београду у новије доба, јер посјете на нивоу министра спољних послова није било још од постојања СФРЈ.

Министар Ал Сабах пренио је поздраве емира Кувајта.

Предсједник Србије упутио је поруку поводом великог скупа који се одржава у Београду поводом 60. годишњице покрета несврстаних.

"Кишни дан у Београду, али дан за понос Србије. Прије 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је вријеме за обнову идеја политичке независности и заједничког дјеловања слободарских земаља свијета. Срећан сам што се налазим на челу Србије која је могла и имала снаге да организује овако величанствен скуп", казао је предсједник Вучић у снимку објављеном на инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Потом је пожелио добродошлицу представницима несврстаних земаља.

Вучић је примио министра спољних послова Непала Нарајана Кадку, са којим се сагласио да би Покрет несврстаних земаља требало да ојача свој утицај у свијету.

Вучић и Кадка су истакли да је Покрет несврстаних земаља данас можда и важнији него што је био прије 60 година и да земље из тог круга треба да се међусобно подржавају, залажући се за снагу мултилатерализма.

Предсједник Србије примио је палестинског министра иностраних послова Ријада Ал-Маликија, учесника скупа посвећеног 60. годишњици Прве конференције Покрета несврстаних, и захвалио на принципијелном ставу Палестине о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова.

Министар Ал-Малики је потврдио да такав став палестинских власти остаје чврст, саопштила је прес служба предсједника.

Вучић је примио министарку спољних послова Индонезије Ретно Марсуди, а саговорници су констатовали да Србија и Индонезија, још од времена оснивања Покрета несврстаних дијеле идеале и циљеве несврстаности, који су у данашњем свету и важнији него раније.

Марсуди, као специјална изасланика предсједника Ђока Видодоа на скупу посвећеном јубилеју Покрета несврстаних земаља, уручила је Вучићу личну поруку Видодоа, у којој, између осталог, каже да се "нада да ће састанак несврстаних у Београду учинити конкретне кораке у одговору на комплексне изазове са којима се заједно суочавамо", саопштила је прес служба предсједника Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:17