Aleksandar Vulin / - RTV
24/10/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vulin u Kazanju: Srbija se nada da će za nju biti mjesta u BRIKS-u

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji kao lični izaslanik predsjednika Aleksandra Vučića predvodi delegaciju Srbije na Samitu BRIKS-a u Kazanju, prisustvovao je zvaničnom prijemu koji je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin upriličio za učesnike i goste 16. Samita BRIKS-a.

Kako je saopšteno iz Vlade, prije početka prijema Vulin je razgovarao sa Putinom, predsjednikom Kine Si Đinpingom, predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem i predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

Aleksandar Vulin je u intervjuu za RIA Novosti rekao da se Srbija nada da će za nju biti mjesta u BRIKS-u, za koji je rekao da nudi mnogo slobode i ne zahteva promjenu političkog sistema ili pristupanje režimima sankcija, prenosi N1.rs.

On je istakao da se Srbija osjeća među prijateljima u BRIKS-u, koji, kako je rekao, nudi slobodu izbora, što je za Beograd važna alternativa.

Dok Vuči ćuti, ruski mediji javljaju: Vulin će predstavljati Srbiju na samitu BRIKS

- Prvi put možemo da biramo. Trebalo bi da naučimo da, na kraju krajeva, možemo da biramo. Ovo je za nas veoma važno. Veoma sam zainteresovan da saznam više o BRIKS-u i nadam se da će u njemu biti mesta za Srbiju“ -  rekao je Vulin ruskoj agenciji.

Vulin je istakao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić veliki pristalica prijateljstva sa Rusijom i da se divi njenoj istoriji i kulturi.

- Moj predsjednik, on se zaista divi istoriji Rusije, njenoj kulturi, i on je nepokolebljiv pristalica prijateljstva između Rusije i Srbije i, ako mogu da kažem, predsjednik Vučić i predsjednik Putin su prijatelji - rekao je Vulin.

Dodao je da Vučić planira da učestvuje na obilježavanju 80. godišnjice pobjede nad nacizmom u ruskoj prestonici.

- Zato očekujem sastanak predsjednika Vučića i predsjednika Putina u Moskvi, a da li će se sastati u trećim zemljama, ne mogu sada da kažem - rekao je Vulin.

Vučić potvrdio da ne ide na samit BRIKS: Šaljemo delegaciju, idu četiri ministra

Samit organizacije BRIKS održava se u ruskom gradu Kazanju od 22. oktobra do danas, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao punopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 11:01